Muzeul "Grigore Antipa" nu vrea să renunțe la cei 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcții

Muzeul "Grigore Antipa" nu vrea să renunțe la cei 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcții
scris 25 iun 2019

Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a transmis luni un răspuns Ministerului Culturii, prin care a informat că nu vrea să renunțe la cei 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcții, se arată într-un comunicat transmis News.ro.

Instituția muzeală a primit de la Ministerul Culturii și Identității Naționale solicitarea de a răspunde unei adrese venite din partea Secretariatului General al Guvernului.

"De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care MNINGA îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește. MNINGA își manifestă regretul pentru această situație de confuzie, de care nu se face vinovat, și-și reafirmă intenția păstrării integrității parcului istoric", se arată în comunicat.

FOTO Băcănia și Casele Nae Petrescu din strada Plantelor, scose la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Băcănia și Casele Nae Petrescu din strada Plantelor, scose la vânzare

Muzeul "Grigore Antipa" a expus argumentele prin care refuză înstrăinarea a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției. Acestea sunt legate de calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, apartenența la o zonă construită protejată (muzeul face parte din Zona Construită Protejată nr. 84 Parcul Delavrancea), importanța spațiului verde, nevoia de spațiu pentru activitățile muzeului (un patrimoniu de 2 milioane de exemplare și un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul "Antipa" este unul dintre cele mai vizitate din țară).

"În același timp, datorită dezvoltării patrimoniului și diversificării activităților din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecțiile în continuă creștere, de un spațiu adecvat pentru  organizarea de expoziții temporare de anvergură, dar și de spații noi de expunere", protrivit sursei citate.

"În perioada recentă, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017 este prevăzută extinderea muzeului printr-o construcție subterană care să păstreze intact spațiul verde și  care să ofere spațiile suplimentare de care muzeul are nevoie", conform comunicatului.

Potrivit instituției, extinderea muzeului va genera următoarele beneficii: depozitarea colecțiilor în condiții optime de climat și securitate; dezvoltarea colecțiilor în spațiile nou construite, inclusiv oferirea de spațiu temporar sau permanent pentru colecții aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din țară; organizarea optimă a programelor cultural-educaționale și de valorificare a patrimoniului (expoziții temporare etc.); creșterea substanțială a numărului de vizitatori, prin folosirea spațiilor expoziționale nou create, ceea ce ar crește sustenabilitatea financiară a muzeului; dezvoltarea activității curatoriale și de cercetare a patrimoniului în spațiile eliberate în vechea clădire a muzeului; în acest sens, păstrarea intactă a suprafaței de teren ce aparține muzeului este de o importanță capitală, fiind practic garantul existenței și dezvoltării Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“; Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ își manifestă încrederea că Guvernul va lua în considerație necesitatea păstrării parcului actual și a extinderii spațiilor Muzeului, fără afectarea spațiului verde.

viewscnt
Afla mai multe despre
grigore antipa
muzeu
teren