NEPI are angajate fonduri pentru dezvoltări și achiziții de peste 300 milioane euro

NEPI are angajate fonduri pentru dezvoltări și achiziții de peste 300 milioane  euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2016

Fondul sud-african de investiții imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) a ajuns la active imobiliare totale de 2,235 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, față de 1,544 miliarde de euro în 2014, și a încheiat anul 2015 cu venituri din chirii și alte venituri din exploatare de 148,7 milioane de euro, mai mari cu 71% față de încasările din 2014. Fondurile angajate pentru dezvoltări și achiziții aflate în due diligence sau într-un stadiu avansat al negocierilor depășesc suma de 300 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Spațiile de retail, evaluate la 1,532 miliarde de euro (aproape 70% din portofoliu), au contribuit și cu cele mai mari venituri din chirii - 120 milioane de euro anul trecut, mai mult decât dublu față de 2014, în timp ce spațiile de birouri, cu o valoare de 380 milioane de euro, au generat venituri de 26,7 milioane de euro, în creștere cu circa 5%.

Cea mai mare parte a activelor deținute de NEPI sunt în România, fondul fiind prezent și în Slovacia. Printre cele mai importante proiecte deținute de NEPI în România se numără Mega Mall, Promenada, Vulcan Value Center sau City Park Constanța – retail, Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj – birouri.

Profitul atribuibil acționarilor NEPI a fost de 158,3 milioane de euro, în creștere cu 60% față de rezultatul raportat în 2014.

NEPI are în dezvoltare mai  multe proiecte imobiliare, iar în 2015 a cumpărat parcul commercial Auchan Titan și a deschis Mega Mall, ambele în București.

”Această creștere (a profitului atribuibil acționarilor, n.r.) se datorează performanței puternice constante a activelor NEPI, impactului pozitiv al achizițiilor și dezvoltărilor finalizate în cursul exercițiului financiar și aranjamentului de creditare favorabil încheiat cu partenerul minoritar al grupului în proiectul Mega Mall (Real4You)”, se arată în raportul financiar al NEPI.

Zona Unirii, în vizorul investitorilor imobiliari. Două clădiri de birouri și un proiect rezidențial sunt în construcție CITEȘTE ȘI Zona Unirii, în vizorul investitorilor imobiliari. Două clădiri de birouri și un proiect rezidențial sunt în construcție

Tot anul trecut, NEPI a finalizat extinderea Shopping City Deva cu 10.100 metri pătrați și a Severin Shopping Center - 4.400 metri pătrați, dar și prima fază a Shopping City Timișoara.

NEPI este în curs de dezvoltare a primei faze de 56.800 metri pătrați a unui mall regional la Timișoara, cu un total la finalizare de 80.000 metri pătrați.

Pe segmentul de birouri, NEPI a finalizat faza a doua a complexului The Office din Cluj, dezvoltat în parteneriat cu omul de afaceri Ovidiu Șandor. Clădirea este închiriată 82%. De asemenea, NEPI a preluat de la Ovidiu Șandor și ultimele două clădiri finalizate recent ale complexului City Business Centre.

La capitolul dezvoltări în curs, NEPI  a crescut constant investiția în dezvoltări, pe parcursul ultimilor cinci ani, dezvoltările și redezvoltările finalizate contribuind semnificativ la creșterea profitului distribuibil pe acțiune. Dezvoltările curente ale NEPI, inclusiv redezvoltările și extinderile, au crescut la 601 milioane de euro (estimate la cost), din care 145 milioane euro au fost cheltuiți până la data de 31 decembrie 2015. Aceasta reprezintă o creștere cu 54 milioane de euro comparativ cu anul precedent.

Cele mai importante proiecte în dezvoltare sunt extinderea City Park - faza II, cu finalizare în al doilea trimestru din acest an, extinderea mall-ului Promenada, pentru care NEPI  a inițiat procedurile de obținere a autorizațiilor necesare emiterii unui nou plan de urbanism zonal și permis de construcție pentru o extindere a spațiilor comerciale și a clădirii de birouri integrate din Promenada Mall, situat în cel mai nou sector central de afaceri al Bucureștiului.

Extinderea spațiilor comerciale va include noi retaileri de modă, un cinematograf și zone suplimentare de divertisment, precum și 1.900 de noi locuri de parcare, de care vor beneficia rezidenți și angajați. Sub rezerva obținerii permiselor, NEPI estimează că extinderea va fi finalizată în 2018.

Faza a doua de extindere a Severin Shopping Center și Shopping City Piatra Neamț sunt alte proiecte în curs. În Piatra Neamț, Carrefour va opera un hipermarket de 10.000 metri pătrați, iar Cinema City va deschide un cinematograf cu șase sali. Alți chiriași garantați includ C&A, CCC, Orsay și Pepco. Centrul comercial este programat pentru deschidere în ultimul trimestru din 2016.

Pe piața de birouri, NEPI va începe lucrările la faza trei a proiectului The Office, Cluj-Napoca, finalizarea fiind prevăzută pentru 2017. În trimestrul al treilea al acestui an, NEPI vrea să finalizeze Victoriei Office în Piața Victoriei, lângă clădirea Guvernului României,

Anul trecut, NEPI a a încasat 179 de milioane euro prin emisiunea de noi acțiuni ordinare în urma emisiunii de obligațiuni negarantate în valoare de 400 milioane euro încheiată în noiembrie 2015,

De asemenea, compania a rambursat împrumutul la termen sindicalizat negarantat de 143,8 milioane euro contractat în timpul anului 2015, credit punte pentru finanțarea obligațiunilor și împrumuturilor garantate de 68 milioane euro.

În plus, grupul a îmbunătățit condițiile de creditare la câteva din împrumuturile sale, printre care se numără și Aupark Kosice, Aupark Zilina și Floreasca Business Park.

La 31 decembrie 2015, rupul avea lichidități de 330 milioane milioane de euro și o facilitate revolving suplimentară netrasă de 80 milioane euro.

Rata de îndatorare a NEPI (datorie purtătoare de dobândă minus lichidități împărțit la acțiuni în proprietăți de investiții și proprietăți listate) a ajuns la 14,6%, comparativ cu 8% la sfârșitul anului precedent și este de așteptat să crească în continuare, după ce lichiditățile sunt cheltuite pentru a finanța achiziții și dezvoltările aflate în curs.

viewscnt
Afla mai multe despre
nepi
investitii
rezultate