Palatul Elisabeta va fi dat de Guvern în folosință gratuită, pentru 49 de ani, Casei Regale. La cât este evaluat imobilul acum

Palatul Elisabeta va fi dat de Guvern în folosință gratuită, pentru 49 de ani, Casei Regale. La cât este evaluat imobilul acum
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 mai 2020

Palatul Elisabeta va fi dat în folosinţă gratuită, de către Guvernul Orban, pe o perioadă de 49 de ani, Asociației Casa Majestăţii Sale. Deciza vine la scurt timp după ce actualul Executiv a stabilit, la începutul lunii aprilie, recunoașterea Asociației Casa Majestății Sale ca fiind de utilitate publică. Palatul Elisabeta, care a fost reședința oficială a Regelui Mihai I, în calitate de fost șef de stat, este evaluat în prezent de Guvern la peste 44 milioane lei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Începând cu anul 2001 și până în 2017, imobilul ”Palat Elisabeta” situat în Bd. Kiseleff nr. 28B, sector 1, București, a fost pus la dispoziția Majestății Sale Regelui Mihai I, în calitatea sa de fost șef al statului, în conformitate cu Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român.Palatul se află în proprietatea statului și este administrat de RA-APPS.

Mai este bine de știut: În 2018, Senatul a adoptat un proiect de lege inițiat de liderii celor două Camere ale Parlamentului de atunci, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, care propuneau înființarea la Palatul Elisabeta a unei instituții publice, intitulată Regele Mihai I. Finanțarea anuală de 860.000 euro a Institutului urma să fie asigurată de la bugetul de stat. Proiectul nu a trecut însă de Prlament, fiind încă neadoptat la Camera Deputaților.

Chiar cu puțin timp înainte de demisia premierului Tudose, Profit.ro a relatat că Guvernul Tudose a formulat aviz negativ împotriva proiectului de lege depus de Tăriceanu și Dragnea. Executivul condus de Tudose susținea că actuala Casa Regală ar putea folosi în continuare, în mod gratuit, Palatul Elisabeta doar în situația în care ar fi o instituție de utilitate publică, precum o fundație sau o asociație recunoscută astfel, și nu, ca acum, o ”comunitate de familie autonomă”, organizată dinastic. 

DECIZIE Cabinetele medicilor de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri CITEȘTE ȘI DECIZIE Cabinetele medicilor de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri

Anul acesta, la începutul lunii aprilie, Guvernul Orban a decis recunoașterea Asociației Casa Majestății Sale ca fiind de utilitate publică.

”Conform Statului, Asociația Casa Majestății Sale, înființată în anul 2009, are ca obiect de activitate buna desfășurare a activităților publice și private ale Casei Regale a României, în scopul promovării identității, statalității și demnității naționale a României, a valorilor, principiilor și tradițiilor Coroanei Române și al respectării Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Potrivit acestuia, în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse, organizația a dovedit că deține un patrimoniu, logistică, membri și personal angajat, corespunzător îndeplinirii scopului propus, face dovada existenței unor contracte de colaborare și parteneriate cu instituții publice sau asociații ori fundații din țară, și face dovada obținerii unor rezultate semnificative în ceea ce privește scopul propus.

Guvernul suspendă aproape 1 an retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi și rămâne la valorile vechi de 7 ani. Unul dintre motive - COVID-19 CITEȘTE ȘI Guvernul suspendă aproape 1 an retrocedările de imobile cu evaluarea făcută la zi și rămâne la valorile vechi de 7 ani. Unul dintre motive - COVID-19

Acum, la mai puțin de o lună de la această decizie, Guvernul a pregătit o nouă hotărâre prin care să aprobe atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a Palatului Elisabeta către Asociația Casa Majestăţii Sale, în vederea stabilirii ca sediu al acesteia

Titularul dreptului de folosință gratuită, respectiv Asociația Casa Regală, își va asuma cheltuielile curente specifice prin analogie chiriașului, respectiv utilitățile și reparațiile curente, urmând ca reparațiile capitale să revină în sarcina proprietarului bunului, care este statul român, prin Regia Autonomă "Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

”Pentru păstrarea arhitecturii care a consacrat imobilul, prin importanța istorică a construcției, este dezirabil ca imobilul să fie folosit în continuare în interesul general al statului român pentru desfășurarea activităților de reprezentare și protocol la cel mai înalt nivel, pentru a fi folosit pentru evenimente organizate la cele mai înalte standarde pentru diferite personalități de rang oficial și diplomatic”, susține Guvernul necesitatea acestei atribuiri.

De asemenea, Executivul mai arată că imobilul este asociat indisolubil Familiei Regale a României și istoriei României, acesta găzduind anual numeroase evenimente de natură diplomatică, socială, economică și culturală, devenind un centru pentru inițiative în folosul național.

”Darea în folosință gratuită a imobilului Palat Elisabeta către Asociația Casa Majestăţii Sale are în vedere continuarea și în viitor a numeroaselor proiecte, evenimente și activități publice, naționale și internaționale, în folosul țării noastre, alături de parteneri publici și privați, aceasta fiind și destinația propusă a imobilului, de sediu al asociației”, subliniază Guvernul.

DECIZIE Firmele și cetățenii pot amâna plata chiriei în stare de urgență și o lună după. Fiscul va deconta chiria proprietarului. Scutiri de impozit pentru reducerea chiriei CITEȘTE ȘI DECIZIE Firmele și cetățenii pot amâna plata chiriei în stare de urgență și o lună după. Fiscul va deconta chiria proprietarului. Scutiri de impozit pentru reducerea chiriei

Cu acest prilej, Executivul, va retrage destinaţia de reşedinţă, pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român, atribuită Palatului Elisabeta și va actualiza valoarea de inventar a imobilului. 

Conform actualizării, valoarea de inventar a Palatului Elisabeta este de aproximativ 44,4 milioane lei (44.396.987,69 lei), din care valoarea terenului este cea mai mare, respectiv 38,7 milioane lei.

Imobliul denumit Palatul Elisabet este compus de fapt dintr-un palat  de 1.383 mp, o anexă de 193 mp, bazin de 50 mp, 2 pavilioane de 10 mp și 9 mp. Suprafaţa construită totală este de 1.645 mp, iar terenul aferent de 12.977 mp din acte și de 12.987 mp suprafață măsurată.

Palatul Elisabeta se află pe un teren vecin cu Muzeului Satului, construcția imobilului fiind finalizată în anii 1936-1937. În acest imobli, Regele Mihai I a semnat actul de abdicare din 1947. 

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul elisabeta
casa regala
folosinta
gratuit
regele
mihai i
guvern
orban
parlament
tudose
dragnea