Palatul Mihail Sturdza din Iași și Opera Română din Craiova vor fi reabilitate și consolidate

Palatul Mihail Sturdza din Iași și Opera Română din Craiova vor fi reabilitate și consolidate

Palatul Mihail Sturdza, sursa foto ro.wikipedia.org

scris 12 iun 2020

Palat Mihail Sturdza, din Iași, Opera Română și corpul central al Colegiului Național Carol I din Craiova precum și Centrul Social Pastoral ”Sfânta Cruce” Caraiman din Bușteni vor fi reabilitate, consolidate sau extinse cu fonduri de la buget, în valoare totală de 239 milioane de lei.

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investiții menționate, incluse în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Iinvestiții.

 Idee a PSD&Co.: Terenurile statului din Delta Dunării să nu mai fie închiriate prin licitație publică, ci prin încredințare directă CITEȘTE ȘI Idee a PSD&Co.: Terenurile statului din Delta Dunării să nu mai fie închiriate prin licitație publică, ci prin încredințare directă

În cazul fostului Palat Mihail Sturdza este vorba de intervenții asupra clădirii care aparține clasei de risc seismic Rs I. În urma finalizării lucrărilor se are în vedere încadrarea în clasa de risc seismic III.

Astfel, se vor executa lucrări de consolidare (intervenții la nivelul fundațiilor, planșeelor, pereților și acoperișului), lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.), înlocuirea tâmplăriei (tâmplăria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată), dar și recompartimentarea parțială a demisolului, parterului, etajului și a mansardei, astfel încât acestea să răspundă necesităților funcțiunilor propuse. De asemenea, se propune introducerea în clădire a unui ascensor de persoane pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 76,15 milioane lei, iar beneficiarul final al investiției va fi Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Durata estimată de realizare este de 36 de luni.

Clădirea centrală a Universității din București va fi restaurată cu 92 milioane euro. Corpul nou al ASE va fi modernizat cu 28 milioane euro CITEȘTE ȘI Clădirea centrală a Universității din București va fi restaurată cu 92 milioane euro. Corpul nou al ASE va fi modernizat cu 28 milioane euro

Proiectul de reabilitare și consolidare Corp Central Colegiul Național Carol I și Opera Română – municipiul Craiova, județul Dolj vizează reducerea globală a riscurilor de producere, prin prăbușiri totale sau parțiale, de pierderi de vieți omenești, de rănire a oamenilor, precum și de degradare sau distrugere a unor bunuri materiale, clădirea fiind încadrată, la acest moment, în clasa de risc seismic II.

Astfel, se urmărește reabilitarea și consolidarea întregului monument din centrul istoric al municipiului Craiova, inclusiv la nivelul instalațiilor și finisajelor, iar elementele decorative (precum componentele arhitecturale, ușile decorative din lemn etc.) vor fi restaurate. În prezent, clădirea se află în fază avansată de degradare, fiind folosită numai parțial. Corpul central, cea mai veche și importantă parte a clădirii, este scoasă din uz din cauza avariilor importante ale structurii de rezistență, activitățile Colegiului Național Carol I desfășurându-se în corpurile laterale.

Valoarea estimată a proiectului este de 115,52 milioane lei, iar durata estimată de realizare este de 30 de luni, dintre care 6 luni vor fi dedicate activității de proiectare.

România, printre statele cu un procentaj ridicat de coafeze și cosmeticiene CITEȘTE ȘI România, printre statele cu un procentaj ridicat de coafeze și cosmeticiene

În ceea ce privește extinderea Centrului Social Pastoral ”Sfânta Cruce” Caraiman din Bușteni, județul Prahova,  se are în vedere realizarea unei noi clădiri care va avea un număr estimat de de peste 1.000 de utilizatori și presupune suplimentarea capacității actuale de cazare cu 150 de locuri, crearea unei săli de mese cu o capacitate de 250 de persoane, a unor săli pentru workshop-uri/întâlniri dar și spații pentru bibliotecă.

Clădirea va putea fi utilizată și de persoane cu dizabilități, fiind proiectate rampe de acces pentru scaune rulante și lifturi speciale pentru acest tip de utilizatori. Centrul social-pastoral desfășoară activități culturale, educaționale, social-educaționale și pastoral-misionare, scopul acestuia fiind susținerea activităților de formare teologică, culturală și socială a tinerilor, cu precădere a elevilor și studenților proveniți din medii sociale dezavantajate. Anual sunt cazați peste 600 de copii cu dizabilități, iar centrul a devenit un reper în sprijinirea copiilor și a adulților cu nevoi speciale și diferite dizabilități. De asemenea, anual sunt organizate tabere și excursii de copii și tineri din întreaga țară, centrul asigurând cazarea, masa și instruirea specifică activităților pentru peste 4.500 de copii, tineri și studenți. Infrastructura deținută nu permite, întotdeauna, derularea în bune condiții a activităților și este necesară extinderea spațiului.

Valoarea estimată a investiției în acest caz este de 47,32 milioane lei, iar durata estimată de realizare este de 30 de luni.

În perioada următoare, CNI va demara procedura de achiziție publică privind contractarea lucrărilor de proiectare și execuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul mihail strudza
iasi
opera romana
craiova
colegiul carol i
caraiman
centru soacial
busteni
reabilitare
modernizare
guvern