Papalekas a dat în judecată Ministerul Fondurilor Europene, cerând anularea licitației în urma căreia ministerul se mută din clădirea lui

Papalekas a dat în judecată Ministerul Fondurilor Europene, cerând anularea licitației în urma căreia ministerul se mută din clădirea lui
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 nov 2016

Tower Center International SRL, controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a dat în judecată Ministerul Fondurilor Europene, care ocupă astăzi cu chirie o clădire de birouri din Piața Victoriei a firmei, cerând anularea licitației în urma căreia ministerul ar urma să se mute. Profit.ro a anunțat săptămâna trecută că ministerul se va muta pe amplasamentul fostei fabrici Semănătoarea din București, deoarece omul de afaceri român Ion Rădulea, proprietarul grupului Sema Parc, este cel care a câștigat licitația pentru noul sediu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Licitația este însă acum contestată în instanță de firma lui Papalekas, cel care a închiriat până în prezent ministerului spațiul din Piața Victoriei.

La licitație au depus oferte Sema Parc, Tower Center International SRL, Imobiliara Gramont și Plaza Mall Development and Management, parte a grupului turc Anchor.

Pentru viitorul sediu, ministerul ar trebui să achite o chirie lunară de 128.548 euro.

În prezent, ministerul ocupă clădirea Tower Centre International din Piața Victoriei, deținută de Papalekas, dar cu un contract de închiriere care a expirat la finele anului trecut, prelungit până la 30 iunie acest an și apoi cu alte două luni.

Actualul sediu al ministerului poate fi văzut AICI.

MFE a mai încercat, prin alte 5 licitații, să închirieze un spațiu pentru sediul instituției. Astfel, în 2015, la primele trei proceduri de atribuire, suma estimată a pornit de la 8 milioane de euro și a coborât la 7,1 milioane de euro. Atunci, licitațiile au fost anulate din cauza lipsei ofertelor.

La licitația din luna mai, a patra, costul total pentru închirierea unui nou spațiu, inclusiv servicii de mentenanță, era estimat la 3,64 milioane de euro, fără TVA, pe 2 ani. La următoarea procedură, tot pentru 2 ani, costul estimat a crescut la 3,72 milioane de euro, fără TVA.

Urdăreanu, în procesul lui Orban: Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulți la Oancea și Gușă CITEȘTE ȘI Urdăreanu, în procesul lui Orban: Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulți la Oancea și Gușă

La licitația din luna mai au depus oferte Tower Centre International și Sema Business Three. După ce a fost anulată, pentru că ofertele erau neconforme, licitația a fost reluată și singurul ofertant a fost Tower Centre International, respins de către MFE, fiind lansată în iulie o nouă procedură de atribuire și prelungită înțelegerea pentru actuala chirie cu 2 luni, până la 30 august, conform informațiilor transmise Profit.ro.

Ministerul s-a mutat în clădirea din Piața Victoriei în 2013 și a primit, la începutul acestui an, de la Guvern un spațiu în Palatul Parlamentului, dar pe care spune că nu îl poate folosi din cauza condițiilor improprii.

"Pentru a nu mai sta în chirie, Guvernul i-a repartizat ministerului un spațiu - suprafața totală a corpului B3 - în Palatul Parlamentului. Sediul este însă neutilizabil, din motive ce țin de degradarea fizică a clădirii, dar și de securitatea cu privire la siguranța la foc, igienă, sănătate, izolare termică ș.a.m.d.

Un raport de expertiză al lucrărilor de intervenție la Corpul B3 din Palatul Parlamentului, având ca beneficiar Ministerul Justiției, indică, printre altele, că sunt necesare intervenții urgente la exteriorul clădirii, pentru a contracara acțiunile agenților agresivi (precipitații, acces păsări, vânt), este nevoie de intervenții la instalațiile interioare, unele plafoane prezintă pericol de prăbușire, stratul termoizolant al teraselor este compromis, existând numeroase zone inundate, toate gurile de scurgere sunt înfundate", arăta ministerul în luna mai.

Tower Centre International, unde mai au sediu Hidroelectrica, EY, Huawei, Cegeka și Deutsche Bank, este unul dintre cele mai importante proiecte deținute de Papalekas prin intermediul firmei Globalworth, fondată de omul de afaceri grec.

Clădirea are 26 de etaje și o suprafață totală de 31.000 metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul fondurilor europene
licitatie
sediu
sema
radulea
papalekas
anchor