Primarul Sectorului 2, la dezbaterea Codului Urbanismului în Comisia de administrație: Nu lăsați dezvoltatorii să fure cu legea în mână!

Primarul Sectorului 2, la dezbaterea Codului Urbanismului în Comisia de administrație: Nu lăsați dezvoltatorii să fure cu legea în mână!
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 oct 2023

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a făcut un apel către deputații din Comisia de administrație, să nu lase dezvoltatorii sau persoane private „să fure”, apreciind că PUZ-urile trebuie să rămână la Primăria Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Sunt primar de sector, dar nu consider că PUZ-urile ar trebui să fie aprobate de sectoare. Vorbim acum strict de București. PUZ-urile sunt planuri urbanistice zonale care țin de facilitățile pe care le oferă un oraș în întregul lui, nu sunt lucruri care să țină de cele șase felii de pizza (…) care nu au nici măcar un sens zonal, un sens se țesut urbanistic, ci au fost pur și simplu împărțite după un algoritm de nimeni înțeles. Deci, vă rog frumos, PUZ-urile trebuie să rămână în continuare la Primăria Generală, iar beneficiarul PUZ-ului nu are cum să fie o persoană privată. Nu se poate acest lucru, nu se poate ca interesul orașului, interesul serviciilor publice să fie subordonate sau să reprezinte interesul unui privat și privatul să fie beneficiarul unui PUZ. Beneficiarul PUZ-ului trebuie să fie unitatea administrativ teritorială, indiferent cine inițiază. Mesajul principal pe care vreau să-l transmit este acesta: domnilor deputați, nu lăsați dezvoltatorii sau persoane private să fure cu legea în mână!”, a declarat edilul, prezent la Comisia de administrație a Camerei Deputaților, la dezbaterile generale la proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, scrie Agerpres.

FOTO AFI Europe deschide primul său parc de retail din România CITEȘTE ȘI FOTO AFI Europe deschide primul său parc de retail din România

Potrivit acestuia, „se fură cu legea în mână”, iar orice act juridic este perfectibil.

„Din punctul meu de vedere, se fură cu legea în mână sau se încearcă modificarea legii în așa fel încât să se fure cu legea în mână. Oameni care au dobândit terenuri care sunt spații verzi, și au știut atunci când au cumpărat că sunt spații verzi, încearcă să le crească valoarea de două, trei, patru ori cu această lege, cu aceste amendamente și asta arată cât de puternici sunt acești oameni și cât de mult rău pot face pentru că în orașele României, cu precădere în București, ne lipsește spațiul verde și, odată ce terenurile au fost retrocedare ca spații verzi, oamenii poate de bună credință care au dobândit acele terenuri ca spații verzi n-au avut ce face cu ele, pentru că erau neconstruibile și le-au vândut la niște șmecheri care acum vin și fac amendamente ca să le transforme din verde în construibil. Asta înseamnă să furi cu legea în mână și mă bucur că nu se va întâmpla asta în Comisia de administrație”, a explicat Radu Mihaiu.

El a criticat totodată supraetajarea clădirilor în afara documentației de urbanism.

Bernard Arnault și-a pierdut locul de a doua cea mai bogată persoană din lume, în contextul scăderii acțiunilor din industria luxului CITEȘTE ȘI Bernard Arnault și-a pierdut locul de a doua cea mai bogată persoană din lume, în contextul scăderii acțiunilor din industria luxului

„Pe lângă spațiile verzi – și o să revenim și la Comisia de mediu și o să revenim și atunci când se va dezbate legea mediului – mai sunt câteva nenorociri care au fost prevăzute tot în amendamente, respectiv supraetejarea în afara documentației de urbanism. Ăsta este un șmen făcut de unii demult și care trebuie să înceteze. Nu avem de ce să supraetajăm clădiri în afara documentației de urbanism prin efectul legii. Deci să se supraetajeze doar dacă respectă documentațiile de urbanism. Nu avem de ce să supraetajăm clădiri, prin efectul legii, fără să se mai respecte documentația de urbanism. Vă încurajez, domnilor deputați, să nu permiteți așa ceva, să nu permiteți un amendament care să permită dezvoltatorilor să ceară supraetajarea prin efectul legii”, a transmis primarul Sectorului 2.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu mihaiu
puz