Scumpirile caselor noi frânează în China, împreună cu creditarea ipotecară

Scumpirile caselor noi frânează în China, împreună cu creditarea ipotecară

În Shenzen, prețurile locuințelor noi sunt deja cu 3,3% mai mici decât cu un an în urmă.

scris 18 nov 2017

Creșterea anualizată a prețului locuințelor noi a fost în octombrie de 5,4% în China, o rată sub cea de 6,3% din septembrie. În unele orașe mari precum Shenzen, locuințele noi au fost vândute cu prețuri mai mici decât cu un an în urmă.

Prețurile locuințelor nou construite din China au crescut în medie cu 0,3% în luna octombrie, față de luna precedentă, o ușoară accelerare față de avansul lunar de 0,2% din septembrie, conform datelor Biroului Național de Statistică preluate de Reuters. În ansamblu, însă, piața este în frânare în contextul unui declin al vânzărilor și al unor condiții de lichiditate mai restrânse.

Creșterea prețurilor locuințelor noi avea la sfârșitul lunii octombrie o creștere anualizată de 5,4%, mai mică decât cea de 6,3% raportată în septembrie. Este o decelerare care reprezintă și un rezultat al scăderii drastice a împrumuturilor noi ale gospodăriilor populației, în cea mai mare parte contractate pentru achiziții imobiliare, la 450,1 miliarde yuani (67,89 miliarde dolari) în octombrie, de la 734,9 miliarde yuani (110,84 miliarde dolari).

Manager de fond: Problemele balonului creditării din China sunt în metastază CITEȘTE ȘI Manager de fond: Problemele balonului creditării din China sunt în metastază

Piața proprietăților rezidențiale din China se află într-un „boom” de 2 ani, dând un nou impuls economiei, dar stârnind noi temeri legate de inflamarea unui balon speculativ. Autoritățile s-au concentrat pe atenuarea creditării pentru achizițiile speculative.

Este un efort care parțial a dat rezultat. În unele orașe importante, unde prețurile cotațiilor din real estae sunt deja foarte ridicate, tendința ascendentă s-a oprit. Spre exemplu, în Shenzen, oraș nu departe de Hong Kong, prețurile au coborât cu 0,1% față de luna septembrie și cu 3,3% față de anul precedent.

Chiar dacă analiștii nu anticipează un declin semnificativ al prețurilor sau chiar o prăbușire a cotațiilor, slăbiciunea din piața proprietăților din China și din domeniul construcțiilor ar urma să acționeze ca un factor de frânare pentru economie. Produsul intern brut al Chinei și-a atenuat creșterea anualizată la 6,8%, de la 6,9% la jumătatea anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
locuinte
real estate
balon speculativ
credit ipotecar