Sondaj IRSOP: 3 din 4 români au cel putin o urgență locativă

Sondaj IRSOP: 3 din 4 români au cel putin o urgență locativă
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2018

Casele românilor sunt tot mai afectate de trecerea anilor și de creșterea costurilor de întreținere, astfel că, în cadrul populației urbane, cu vârsta cuprinsă în intervalul 20-65 ani, cu venit stabil, 72% au cel puțin o urgență locativă, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mai mult de atât, 59% au mai mult de două urgențe locative, iar una din patru gospodării se confruntă cu problema unui spațiu insuficient și a frigului din interior, scrie News.ro.

”Una din cinci gospodării are probleme de etanșeitate sau necesită consolidare antiseismică. Între 12% și 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparații majore la diferitele categorii de instalații”, se arată în comunicat.

CONFIRMARE Dezvoltatorul Opus Land extinde complexul rezidențial Cosmopolis semnând pentru cumpărarea a încă 7 terenuri, contract de peste 2,4 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dezvoltatorul Opus Land extinde complexul rezidențial Cosmopolis semnând pentru cumpărarea a încă 7 terenuri, contract de peste 2,4 milioane euro

În acest context, finanțarea creșterii confortului locativ este o urgență pentru dezvoltarea și incluziunea socială, iar veniturile gospodăriilor sunt prea mici, potrivit sondajului.

”Conform legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi”, se arată în comunicat.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950, iar sistemul de economisire-creditare a oferit „cadrul de lucru” instituțional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scump, potrivit ABDLR.

”Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economisește, statul susținând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienți care își doresc acest lucru și care sunt eligibili”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
irsop
locuinte