TOP Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța, cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România

TOP Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța, cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România
scris 13 aug 2018

Constanța a devenit în 2017 a treia mare piață rezidențială regională din România în care se livrează anual peste 3.000 de locuințe, alăturându-se astfel piețelor din Cluj – Napoca (5.403 locuințe livrate), cea mai mare după regiunea București – Ilfov, și din Timișoara (3.484 locuințe livrate), potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România, pe baza informațiilor Institutului Național de Statistică.

Următoarele poziții în topul celor mai mari piețe rezidențiale locale din România sunt ocupate de către Sibiu și Iași, ambele cu aproximativ 2.500 de unități locative livrate anual, Brașov, cu aproape 1.700, și Oradea, care a intrat în premieră anul trecut în rândul orașelor în care sunt finalizate anual peste 1.000 de locuințe, incluzând și localitățile limitrofe.

Ca și în anii anteriori, cea mai mare pondere a locuințelor finalizate în 2017 în cele mai mari piețe rezidențiale din România, incluzând și regiunea București – Ilfov, au fost amplasate în localitățile limitrofe marilor orașe – aproximativ 54%.

Multe din smartphone-urile cu Android vin cu probleme grave de securitate din fabrică CITEȘTE ȘI Multe din smartphone-urile cu Android vin cu probleme grave de securitate din fabrică

”Localitățile limitrofe marilor orașe regionale continuă să atragă cea mai mare pondere a finalizărilor de locuințe noi deoarece oferă terenuri pentru construcții în parametri rezonabili de preț și un grad redus de  birocrație în autorizarea lucrărilor de construire, comparativ cu marile orașe, unde autoritatile locale sunt mai puțin prietenoase, iar vânzătorii de terenuri au de multe ori așteptări nerealiste privind prețul terenurilor propuse spre vânzare. Prețurile nerealiste sunt o consecință a faptului că în orașe precum Timișoara, Iași, Cluj – Napoca, se aplică proporția 80%-20% când vine vorba de concentrarea terenurilor bune în portofoliile unui grup restrâns de proprietari. În situația în care cererea și oferta pentru terenuri centrale sau semicentrale se vor întâlni, vom asista la o majorare a segmentului middle market și în marile orașe din România și la o evoluție calitativă a conceptelor ce stau la baza proiectelor de la periferia marilor orașe”, a declarat Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România.

Cele mai mari suburbii după numărul de locuințe livrate în 2017 au fost Bragadiru (București), cu mai multe locuințe finalizate comparativ cu Brașov, Florești (Cluj-Napoca), localitate în care în ultimii 11 ani s-au finalizat aproape 18.000 de locuințe, mai mult ca în oricare dintre marile orașe analizate, cu excepția Bucureștiului, și Năvodari (Constanța), Dumbrăvița (Timișoara) și Cișnădie (Sibiu), care au trecut în premieră în 2017 de pragul de 1.000 de livrări.

În Popești Leordeni (București) au fost livrate pentru prima oară în ultimii șase ani mai puțin de 1.000 de locuințe, din pricina împuținării parcelelor de teren disponibile, în timp ce Giroc (Timișoara) și Șelimbăr (Sibiu) s-au apropiat de pragul de 1.000 de finalizări.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rezidential
imobiliar