Topul județelelor cu cei mai mulți români care au vrut să își cumpere o locuință pe credit în pandemie. S-au cumpărat mai puține case, dar mai scumpe

Topul județelelor cu cei mai mulți români care au vrut să își cumpere o locuință pe credit în pandemie. S-au cumpărat mai puține case, dar mai scumpe
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 4 sep 2020

Aproximativ 34.000 de români au încercat să se împrumute de la bancă pentru a-și cumpăra o locuință în primul semestru din acest an, cu circa 10% mai puțini decât în perioada similară a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Profit.ro pe seama datelor extrase din Baza Imobiliară de Granații a Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). Scăderea din trimestrul al doilea, cel mai afectat de pandemie, a fost de circa 33%. Totuși, valoarea medie a proprietăților vizate de achiziția prin credite a crescut cu peste 14% în perioada aprilie-iunie 2020.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluția descendentă a tranzacțiilor imobiliare a fost consemnată pentru trimestrul al doilea din acest an și de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care urmărește contractele de vânzare-cumpărare cu toate tipurile de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%. Surpriza a venit iunie, când numărul tranzacțiilor a crescut neașteptat de mult, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte. Astfel, per total, în trimestrul al doilea din an s-au raportat cu 15,5% mai puține tranzacții decât un an mai devreme.

Chiar și așa, scăderea este la jumătate față de cea a numărului de rapoarte întocmite, în aceeași perioadă, pentru obținerea de credite ipotecare, dovadă a faptului că tranzacțiile încheiate în trimestrul al doilea au fost susținute de înțelegeri anterioare pandemiei.

Valoarea medie a unei locuințe pentru care s-au întocmit rapoarte de evaluare în vederea obținerii unui credit ipotecar a fost de 89.000 de euro pe parcursul primului semestru, o creștere de circa 6% față de valoarea de anul trecut. Suprinzător este faptul că, raportat la trimestrul al doilea, valoarea medie a unei locuințe a fost de 92.700 de euro,  cu peste 14% mai mare decât valoarea din aceeași perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, s-au cumpărat mai puține locuințe în timpul pandemiei, dar mai valoroase.

În total, evaluatorii au întocmit 46.576 de rapoarte de evaluare pentru proprietăți comerciale, rezidențiale, industriale, terenuri, cu destinație mixtă, agricolă sau alte tipuri în primele șase luni, însă ponderea celor destinate creditelor pentru locuințe este de 72%.

EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, transformă cele 5 etaje de birouri ale Fundeni Tower în apartamente de închiriat. „Nu are legătură cu COVID-19. Nu am avut cerere.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, transformă cele 5 etaje de birouri ale Fundeni Tower în apartamente de închiriat. „Nu are legătură cu COVID-19. Nu am avut cerere.“

Din iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

Evoluția descendentă a volumului de rapoarte se constantă în aproape toate județele țării. În Mehedinți s-au înregistrat cele mai mari scăderi la nivel semestrial în privința volumului de rapoarte, adică 36%, urmat de Hunedoara și Dâmbovița, cu scăderi de 25% fiecare. Interesant este că, în aceeași perioadă, în Călărași, Ilfov, Timiș și Sibiu s-au întocmit mai multe rapoarte decât anul trecut.

Scăderile din trimestrul al doilea, afectat puternic de pandemie, regăsesc tot Mehedinți pe primul loc, cu 49% mai puține rapoarte întocmite decât în urmă cu un an, urmat de județele Covasna și Argeș, cu reduceri de 43%, respectiv 41%. Călărași este singurul județ în care s-au înregistrat mai multe rapoarte de evaluare în trimestrul al doilea decât în aceeași perioadă din 2019.

Cei mai mulți români care au trecut pragul băncilor în primele șase luni din acest an provin din București, unde s-au realizat 9.136 de evaluări pentru credite ipotecare, cu circa 8% sub nivelul anului anterior. Abia jumătate din acest volum s-a înregistrat în Ilfov, care ocupă locul doi în clasamentul întocmit de Profit.ro. Peste 3.200 de clujeni au fost interesați să își cumpere o locuință cu credite ipotecar până în iunie.

EXCLUSIV Nemții de la GLL ies la cumpărături după ce tocmai au încasat peste 100 milioane de euro pe cea mai scumpă proprietate a lor din România. Vizează birouri similare cu Victoria Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemții de la GLL ies la cumpărături după ce tocmai au încasat peste 100 milioane de euro pe cea mai scumpă proprietate a lor din România. Vizează birouri similare cu Victoria Center

De cealaltă parte, românii din Mehedinți, Covasna, Caraș-Severin, Teleorman, Harghita și Gorj sunt la coada clasamentului în privința intențiilor de împrumut, cu sub 300 de rapoarte întocmite la nivelul fiecărui județ.

Numărul de rapoarte de evaluare întocmite nu trebuie confundat cu numărul de credite acordate, deoarece o parte din persoanele care aplică pentru credit sunt respinse de bănci.

În privința Capitalei, cei mai mulți bucureșteni care au ajuns la bancă în primele două trimestre pentru un credit ipotecar provin și în acest an tot din Sectorul 3. Aici au fost realizate 1.960 de rapoarte de evaluare, cu 18% sub nivelul din perioada similară a anului anterior. Pe locul doi sunt locuitorii Sectorului 6, unde au fost întocmite 1.913 rapoarte în aceeași perioadă, urmat de Sectorul 4, cu aproape 1.900 de rapoarte, Sectorul 1, cu circa 1.500 de evaluări de proprietăți, Sectorul 2, cu 1.174 de rapoarte și Sectorul 5, cu 797.

În trimestrul al doilea, scăderea cea mai mare a numărului de rapoarte întocmite la nivel de București s-a resimțit cel mai puternic în Sectorul 5, unde s-au înregistrat cu 46% mai puține evaluări pentru credite ipotecare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
harta indatorarii
credite ipotecare
tranzactii imobiliare
locuinte