DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar”

DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar”
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 sep 2020

Dreptul de proprietate asupra terenurilor Romexpo va fi transmis în mod gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României, care le deține acum doar în folosință gratuită. Măsura a fost prevăzută într-un proiect de lege inițiat de PMP, dar susținut atât de PSD, cât și de PNL și care a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în caiitate de for decizional al Parlamentului. 

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Proiecut de lege, semnalat de Profit.ro încă de la inițierea acestuia, viza o modificare mai largă a Legii camerelor de comerț, plecând de la situația centrului expozițional Romexpo.

EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, transformă cele 5 etaje de birouri ale Fundeni Tower în apartamente de închiriat. „Nu are legătură cu COVID-19. Nu am avut cerere.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, transformă cele 5 etaje de birouri ale Fundeni Tower în apartamente de închiriat. „Nu are legătură cu COVID-19. Nu am avut cerere.“

De ce este important: Camera de Comerț si Industrie a României beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în anul 2053, de un drept de folosință gratuită asupra terenurilor corespunzătoare Complexului Expozițional Romexpo constituit din construcțiile aflate în proprietatea Romexpo și amplasate pe terenul acordat în folosință gratuită Camerei de Comerț și Industrie a României.

Autorii proiectului arată însă că, în baza legislației actuale, Camera de Comerț și Industrie a României nu poate valorifica dreptul său de folosință gratuită în vederea demarării ”amplelor obiective investiționale propuse”, autorizațiile de construire/desflințare fiind acordate doar titularilor de drepturi reale principale.

Prin urmare, proiectul prevedea inițial transmiterea cu titlu gratuit a acestor terenuri în proprietatea Camerei de Comerț, sub condiția neschimbării destinației și înstrăinării acestora pentru 30 de ani. 

”Noua dezvoltare aferentă zonei Complexului Expozițional Romexpo este gândită ca un parc expozițional permanent cu funcțiune multiplă, cu capacitatea de a concentra evenimentele expoziționale majore, naționale și internaționale, prin poziția strategică în centrul de business al capitalei României, constituind punctul de întâlnire pentru publicul larg, oamenii de afaceri, reprezentanții mediului guvernamental și legislativ, academic, asociativ, profesional, al cercetătorilor etc. Pavilionul Central Romexpo va fi parte integrantă a noii dezvoltări, care are premisele de a avea un impact major asupra traiectoriei de evoluție a capitalei, precum și potențialul de a transforma Bucureștiul într-unul dintre principalele puncte de destinație pentru întreaga Europă”, susțin inițiatorii proiectului.

EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, a bătut palma cu Kaufland. Nemții vor face un hipermarket în faza doi a Metalurgiei Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, a bătut palma cu Kaufland. Nemții vor face un hipermarket în faza doi a Metalurgiei Park

Proiectul de lege a fost propus în Senat pentru resoingere de către comisia de industrii, dar fiind retrimis la comisie pentru un raport suplimentar, în cele din urmă, a fost adoptat în mod tacit în luna iulie.

În Camera Deputaților, PSD și PNL au căzut de acord să îl voteze în prima ședință de vot a noii sesiuni legislativ. Astfel, formei adoptate în comisia de industrii, a cărei propunere a fost adoptată și de comisia juridică a Camerei Deputaților, forma adoptată a proioectului prevede dispozițiile de mai jos.

(1) Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerț și Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în vederea desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate.

(2) În cazul terenurilor menţionate la alin.(1) pentru care există cereri de restituire în curs de soluţionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate către Camera de Comerț și Industrie a României se face numai după clarificarea regimului lor juridic. 

(3) Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(1) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(2). 

(4) Terenurile dobândite de Camera de Comerț și Industrie a României în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute/ipotecate şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(1) timp de 49 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.” 

(5) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) - (4) atrag nulitatea absolută a hotărârii de transmitere a proprietăţii şi repunerea în situaţia anterioară. 

Dezvoltatorii vor livra în următoarele 16 luni aproape 500.000 mp de birouri moderne în București și orașele regionale CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii vor livra în următoarele 16 luni aproape 500.000 mp de birouri moderne în București și orașele regionale

Proiectului i s-au opus deputații USR și UDMR, care au subliniat că vor încerca sesizarea Curții Constituționale cu privire la prevederile adoptate.

Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a susținut, în acest context, că este vorba de un ”tun imobiliar” inițiat de  PMP și susținut de PNL și PSD, deoarece terenuri în valoare de până la 400 milioane de euro sunt transmise din proprietatea publică a statului în proprietate privată în mod neconstituțional., în loc de a fi licitate și vândute la cel mai bun preț.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a susținut proiectul, a afirmat în schimb că ar fi vorba de o situație similară terenurilor Academiei Române, iar scopul transferului este de dezvoltare a activităților expoziționale.

Pentru a intra în vigoare, în cazul în care USR și UDMR nu reușesc strângerea numărului de semnături necesare sesizării Curții Constiuționale, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
camera
comert
tarife
avizare
forta
majora
catalog
firme
certificat
profesionist
taxa
curs
romexpo