ULTIMA ORĂ Plaza Center cere despăgubiri statului român pentru Casa Radio

ULTIMA ORĂ Plaza Center cere despăgubiri statului român pentru Casa Radio
scris 17 mai 2022

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt mall-uri în România și nu a construit niciunul, cere statului român despăgubiri cu o valoare estimată la 262,2 milioane euro de pe urma pierderilor intervenite în proiectul imobiliar Casa Radio din București. Compania a depus o cerere în acest sens la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiții (ICSID) din Washington, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Casa Radio a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul a anunțat în trecut că a plasat aici 85 milioane euro, excluzând costul de achiziție al companiei, dar șantierul este de mult timp abandonat. Proiectul trebuia realizat într-un parteneriat în care Plaza Center deținea 75% din proiect, restul participațiilor fiind deținute de autoritățile române (25%) și de o companie cu capital turcesc (10%).

Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară va fi anunțat la Conferința Profit.ro programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

Plaza Center a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că este de acord cu prelungirea termenului de vânzare a cotei sale de 75% din proiect către AFI Europe până la 31 decembrie 2022. AFI Europe a semnat un precontract de cumpărare a pachetului de acțiuni pentru 60 de milioane de euro.

În picaj

Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de mall-uri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-un proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România, lăsând în urmă pierderi de zeci de milioane de euro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 milioane euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. Î

n urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaza centers
casa radio