Un robot creat de o companie din Australia poate construi o casă în 2 zile

Un robot creat de o companie din Australia poate construi o casă în 2 zile

Foto: Fastbrick Robotics

scris 21 nov 2015

Ce faci când cererea imobiliară din piață a împins salariile constructorilor până la aproximativ 100.000 de dolari pe an? “Angajezi” roboți!

Compania australiană Fastbrick Robotics a dezvoltat un robot care, în viitorul apropiat, va fi capabil să construiască o casă cu patru dormitoare în numai două zile, fără asistență umană, scrie Wall Street Journal.

Sectorul construcțiilor din Australia înregistrează o lipsă acută de zidari, în condițiile în care piața imobiliară avansează rapid, grație dobânzilor scăzute la credite, care au atins minime istorice. Din cauza deficitului de forță de muncă, angajatorii plătesc salarii de până la 100.000 de dolari, semnificativ mai mari decât în urmă cu doi ani.

Robotul inventat de Fastbrick, un prototip denumit Hadrian (de la Zidul lui Hadrian, construit la ordinele împăratului roman Hadrian în secolul al doilea), poate așeza în prezent aproximativ 300 de cărămizi pe patul de mortar pe oră, comparativ cu aproape 100 de cărămizi pe oră cât așează, în medie, un zidar.

Pe viitor, capacitatea lui Hadrian ar putea atinge 1.000 de cărămizi pe oră, a spus Michael Pivac, directorul executiv al companiei australiene.

Robotul ar urma să fie lansat pe piață până în 2017, potrivit datelor Fastbrick.

Meseria de zidar este printre puținele care înregistrează scăderi în ceea ce privește numărul global de practicanți, cei mai mulți tineri optând pentru o carieră în cadrul corporațiilor.

În Japonia, unde numărul persoanelor active pe piața muncii este în scădere pe fondul îmbătrânirii populației, companiile folosesc deja roboți în locul recepționierilor din hoteluri și al vânzătorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
hadrian
robot
zidar
fastbrick robotics
australia