Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit în iunie, înregistrând un avans de 7,3%

Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit în iunie, înregistrând un avans de 7,3%
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2017

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a încetinit în a șasea lună a acestui an, înregistrând un avans de 7,3% față de iunie 2016, ritm înjumătățit comparativ cu cel înregistrat în luna precedentă, mai ales ca urmare a evoluției slabe a vânzărilor de alimente, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avansul din luna iunie a venit după creșteri de 14% în mai, 4,8% în aprilie și 9,2% în martie, scrie News.ro.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în iunie în special de vânzările de carburanți, care au urcat cu 10,1% față de a șasea lună din 2016.

România a intrat în Top 10 cei mai mari producători de înghețată din UE CITEȘTE ȘI România a intrat în Top 10 cei mai mari producători de înghețată din UE

Vânzările de produse nealimentare au urcat cu 9,4% față de iunie 2016, iar cele de alimente, băuturi și tutun - cu 3,2%.

Carburanții s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a reducerii TVA de la 20% la 19%.

Comparativ cu luna mai, afacerile din comerțul cu amănuntul au scăzut în iunie cu 1,5%, pe serie brută, și cu 0,4% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, indicatorul cel mai urmărit de analiști.

Cumulat pe primele șase luni,  afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,8% pe serie brută și cu 7,3% în cifre ajustate, motorul principal al creșterii fiind reprezentat de vânzările de carburanți.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim.

În 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comertul cu amanuntul
ins