Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit semnificativ în februarie, înregistrând un avans de 4,8%

Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit semnificativ în februarie, înregistrând un avans de 4,8%
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2017

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a crescut în a doua lună a acestui an cu 4,8% față de februarie 2016, ritm mult mai temperat comparativ cu cel înregistrat anul trecut, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Avansul modest din februarie vine după o creștere de 6,4% în ianuarie, ritm deja mult temperat comparativ cu cel înregistrat anul trecut, scrie News.ro.

Anterior, în decembrie 2016, vânzările de retail au urcat cu 7,2% față de ultima lună din 2015, cel mai slab ritm lunar din 2016 și sub așteptările din piață.

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în 2016 cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. 

Seriile INS consultate de News.ro arată că ritmul de creștere din luna februarie 2017 față de februarie 2016 este cel mai slab ritm înregistrat  din luna mai 2015.

Cel mai înalt ritm de creștere din ultimele luni a fost înregistrat în februarie 2016, de 21,8% față de februarie 2015, nivel record din 2008 încoace.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna februarie 2017 în special de vânzările de carburanți, care au urcat cu 9,4% față de a doua lună din 2016.

Fermele, fabricile și sediul companiei Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli controlat de \ CITEȘTE ȘI Fermele, fabricile și sediul companiei Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli controlat de "Regele Puiului", scoase la vânzare prin licitație "olandeză" la peste 21,5 milioane euro

"Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna februarie 2017, comparativ cu luna februarie 2016 a înregistrat o creștere cu 4,8% ca urmare a creșterilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+9,4%), vânzările de produse nealimentare (+6,0%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+1,1%)", se precizează în comunicatul INS.

Carburanții s-au ieftinit sensibil de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a reducerii TVA de la 20% la 19%.

Comparativ cu luna ianuarie, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut în februarie cu 2,9%, pe serie brută, și cu 1,8% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, ritm mult accelerat față de cel din luna anterioară.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert cu amanuntul
ins