Anchetă la Nike Canada, suspectată că a recurs la munca forțată a uigurilor

Anchetă la Nike Canada, suspectată că a recurs la munca forțată a uigurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Două anchete au fost demarate în Canada împotriva Nike Canada și a companiei miniere Dynasty Gold, în legătură cu acuzațiile privind utilizarea muncii forțate a uigurilor, a anunțat Biroul Ombudsmanului canadian pentru responsabilitate corporativă (Office of the Canadian Corporate Accountability Ombudsman), scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Aceste companii, Nike Canada Corp (Nike) și Dynasty Gold Corporation (Dynasty Gold) se presupune că au sau au avut lanțuri de aprovizionare sau operațiuni în Republica Populară Chineză definite ca utilizând sau beneficiind de pe urma utilizarea muncii forțate a uigurilor", a precizat acesta, într-un comunicat.

SURPRIZĂ FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda vine în România

Timp de mai mulți ani, rapoarte ale ONG-urilor au denunțat exploatarea în China a membrilor minorității musulmane uigure din Xinjiang, în ateliere și fabrici care furnizează materii prime sau produse finite. În afară de Nike, nume mari din domeniul textil (Adidas, Lacoste, Gap, Puma, H&M, etc.) sunt acuzate că profită de pe urma acestei "munci forțate", scrie News.ro.

Rapoartele privind activitățile din străinătate ale Nike Canada și Dynasty Gold au fost publicate marți, după depunerea mai multor plângeri din partea unei coaliții de 28 de organizații ale societății civile în iunie 2022.

Nike Canada este suspectată de a avea "relații de aprovizionare cu mai multe companii chineze" care sunt "identificate ca fiind companii care folosesc sau profită de munca forțată a uigurilor", potrivit unuia dintre rapoarte.

Levi Strauss reduce prețurile produselor sale, din cauza cererii slabe care îi afectează perspectivele de profit anual CITEȘTE ȘI Levi Strauss reduce prețurile produselor sale, din cauza cererii slabe care îi afectează perspectivele de profit anual

"La prima vedere, acuzațiile formulate de către reclamanți ridică întrebări serioase cu privire la posibila încălcare a dreptului recunoscut la nivel internațional de a nu fi supus muncii forțate", se arată în raportul privind Nike Canada.

Reclamanții susțin că "nu există nicio dovadă că Nike Canada a luat măsuri concrete pentru a se asigura, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că munca forțată nu face parte din lanțul său de aprovizionare".

Contactat de AFP în cursul serii, producătorul de echipamente sportive nu a avut nicio reacție.

Cea de-a doua anchetă vizează compania minieră canadiană Dynasty Gold, care ar fi "beneficiat de utilizarea muncii forțate a uigurilor într-o mină din China în care deține o participație majoritară".

Ambele companii contestă acuzațiile.

Anunțul deschiderii anchetelor a fost salutat de Uighur Rights Defence Project (UDRP), o asociație cu sediul la Ottawa, care a aplaudat "un pas important în direcția corectă".

De mai mulți ani, autoritățile chineze au fost acuzate de țările occidentale că i-au închis masiv pe uiguri și pe membrii altor minorități predominant musulmane, în lagăre de reeducare, după atacuri sângeroase în regiunea Xinjiang.

În februarie 2021, parlamentul canadian a adoptat o moțiune fără caracter obligatoriu, comparând tratamentul aplicat de China minorității sale uigure cu un "genocid", provocând furia Beijingului.

În Franța, în aprilie, justiția a respins o anchetă preliminară privind giganți din domeniul textil precum Uniqlo și Inditex, acuzați de asociații că au profitat de pe urma muncii forțate a ouďgourilor în China. O nouă plângere a fost depusă în luna mai.

În aceeași lună, un grup de parlamentari americani a cerut instituției de supraveghere Wall Street să solicite o anchetă independentă privind acuzațiile de muncă forțată a uigurilor împotriva mai multor grupuri de îmbrăcăminte, inclusiv Nike.

viewscnt
Afla mai multe despre
uiguri
nike