​Românii au consumat mai puțină bere anul acesta

​Românii au consumat mai puțină bere anul acesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2023

Piața berii din România a scăzut cu 9% în primele cinci luni ale anului în curs, față de același interval din 2022, arată datele publicate de Asociația Berarii României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Această scădere a pieței este pusă pe seama unei serii de factori. Printre cei mai importanți sunt scăderea puterii de cumpărare și contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflație și a prețurilor materiilor prime. Un alt factor responsabil de scădere este creșterea alarmantă a costurilor de producție, care se menține și în acest an, chiar dacă anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat. Au mai contribuit la aceste rezultate și temperaturile sub media perioadei normale de început de vară, berea fiind o băutură al cărei consum este puternic influențat de vreme. (...) Rezultatele se înscriu în trendul descendent manifestat încă de anul trecut, tendința continuând accelerat și în acest an", se menționează într-un comunicat de presă al organizației.

Levi Strauss reduce prețurile produselor sale, din cauza cererii slabe care îi afectează perspectivele de profit anual CITEȘTE ȘI Levi Strauss reduce prețurile produselor sale, din cauza cererii slabe care îi afectează perspectivele de profit anual

Potrivit sursei citate, în România procesele de producție și comercializare specifice industriei berii sunt realizate local în proporție de 97%, iar 50% dintre ingredientele folosite în procesul de fabricare a berii provin din agricultura românească, scrie Agerpres.

De altfel, sectorul berii susține în mod direct și indirect peste 60.000 de locuri de muncă, iar un job în producția de bere generează alte 11 pe lanțul valoric, respectiv: două în agricultură, trei în retail, aproape trei în sectorul ospitalității și trei pentru furnizori.

În plus, categoria aduce valoare adăugată în economie de 700 milioane de euro, anual, în timp ce sectorul este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, cu zero evaziune fiscală pe lanțul de producție și contribuții anuale la bugetul de stat de 530 milioane de euro, subliniază comunicatul citat.

Șeful ANPC, despre cursele aeriene anulate în ultimul moment: În cazul companiilor care nu își au activitatea în România suntem legați de mâini și de picioare CITEȘTE ȘI Șeful ANPC, despre cursele aeriene anulate în ultimul moment: În cazul companiilor care nu își au activitatea în România suntem legați de mâini și de picioare

De la 1 august 2022, valoarea de bază a accizei la bere a fost majorată cu 20% și începând din 1 ianuarie 2023, nivelul de bază al accizei a crescut cu încă 6%, până la valoarea de 4,20 lei/hl/Plato.

"În acest context, măsurile de ajustare bugetară despre care se discută zilele acestea la nivelul Guvernului riscă să pună presiuni excesive asupra echilibrului pieței", atenționează Julia Lefferman, directorul general al Asociației Berarii României.

Membrii Asociației Berarii României, organizație activă pe piața locală de 19 ani, sunt cei mai reprezentativi jucători din piața berii și produc 90% din totalul de bere consumată în România, precum și furnizori de materii prime agricole necesare producției. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bere
asociația berarii româniei.