Angajații Zara din Spania - proteste pentru salarii mai mari

Angajații Zara din Spania - proteste pentru salarii mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2022

Zeci de vânzători ai Zara au protestat la Madrid, în fața celui mai mare magazin al gigantului mondial de modă, pentru a cere salarii mai mari, iar unii muncitori din orașul A Coruna din nord-vestul Spaniei, în care a fost înființată compania, au intrat în grevă în ajunul Black Friday, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proprietarul Zara, grupul Inditex, a fost de acord săptămâna trecută să plătească în februarie un bonus unic de 1.000 de euro (1.041 de dolari) tuturor lucrătorilor cu normă întreagă ai magazinelor din Spania, potrivit sindicatelor care cer salarii mai bune pentru membrii lor, în fața inflației galopante, scrie News.ro.

Tranzacție - Proprietarii Romprix Exim au vândut business-ul către grupul german All4Labels Global Packaging, una dintre cele mai mari companii de soluții de ambalare la nivel mondial CITEȘTE ȘI Tranzacție - Proprietarii Romprix Exim au vândut business-ul către grupul german All4Labels Global Packaging, una dintre cele mai mari companii de soluții de ambalare la nivel mondial

Inditex s-a oferit, de asemenea, să majoreze treptat salariile lunare cu aproximativ 200 de euro până în 2024, propunere acceptată de două dintre cele mai mari grupuri sindicale din Spania, UGT și Comisiones Obreras, dar respinsă de protestatari, care cer cel puțin dublu.

”Inditex crește prețurile și își îmbunătățește profiturile, în timp ce salariile angajaților sunt în urmă”, a declarat Anibal Maestro, liderul sindicatului CGT, care a convocat mitingul de la Madrid.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria ”Te-am făcut milionar, ne dai salariu precar” și ”Lucrez pentru Inditex, dar banii nu ajung până la sfârșitul lunii”. ”Vrem o creștere reală a salariului... nu bonusul de 1.000 de euro oferit ca bomboane”, a spus Maestro.

În orașul A Coruna, unde s-a deschis primul magazin Zara în 1975, Inditex are acum 44 de magazine.

Două dintre acestea, un magazin Zara și un magazin Massimo Dutti, au fost închise joi, iar aproximativ 1.000 de angajați se pregăteau să intre în grevă de o zi, a doua zi de Black Friday.

Salariile lunare ale vânzătorilor din magazinele Inditex din Madrid și A Coruna sunt de sub 1.400 de euro, potrivit sindicatelor. Muncitorii din depozite au salarii de aproximativ 2.000 de euro, a spus Carmina Naveiro, lider de sindicat din A Coruna, care lucrează la Zara de mai bine de două decenii, adăugând că volumul de lucru al vânzătorilor a crescut în urma comenzilor online.

”Dacă nu obținem salarii mai bune, vom organiza mai multe proteste în decembrie și ianuarie”, a spus Maestro.

Inditex are 165.000 de angajați în 177 de țări. Aproximativ 86% lucrează în cele 6.477 de magazine ale sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
zara
spania
salarii