ANPC a amendat un magazin Kaufland din București cu 45.000 de lei pentru mai multe nereguli

ANPC a amendat un magazin Kaufland din București cu 45.000 de lei pentru mai multe nereguli
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2023

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat magazinul Kaufland din cartierul bucureștean Floreasca cu 45.000 de lei pentru mai multe nereguli, printre care și vânzarea de pește cu modificări de culoare, aspect și consistență. Comisarii ANPC au verificat apoi și o firmă care furnizează pește pentru Kaufland, unde au găsit mai multe probleme, motiv pentru care societatea respectivă ar putea fi închisă între 6 și 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că a făcut o acțiune de control la magazinul Kaufland din cartierul bucureștean Floreasca, scrie News.ro.

CONFIRMARE Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari producători de haine din Israel, abia intrat în România, cumpără afacerea celebrei companii românești Adesgo CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari producători de haine din Israel, abia intrat în România, cumpără afacerea celebrei companii românești Adesgo

Echipele de control au descoperit mai multe nereguli: comercializarea a diverse sortimente de pește cu modificări organoleptice de aspect, culoare și consistență;  comercializarea unor fructe depreciate, cu mucegai;  informare incorectă pe eticheta de produs față de cea de la raft, comercializarea unor produse cu ambalaj; comercializarea unor castraveți murați, având în lista de ingrediente menționat oțet,fără alte informații privind natura acestuia; deficiențe de informare a unor produse pe baza de grăsimi vegetale, prezentate ca fiind lactate. 

Din aceste motive, magazinul a fost amendat cu 45.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare peste 600 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 33.000 de lei.

Comisarii ANPC au extins controlul la operatorul economic SC Elixir CD SRL, cu sediul în satul Urleta din județul Prahova, unul dintre furnizorii de pește ai lanțului de magazine, care a mai fost verificat și sancționat și în urmă cu trei ani, și chiar acum câteva luni.

“Din nou, comisarii ANPC au constatat abateri importante la sediul acestuia, fapt pentru care, din cauza abaterilor repetate, au propus chiar închiderea unității pentru o perioadă de la 6 la 12 luni.
În afara acestei măsuri, au mai fost aplicate următoarele sancțiuni: amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a peste 100 de kilograme de produse alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor”, se arată în comunicat.

FOTO Cei mai bogați doi oameni din lume, Elon Musk și Bernard Arnault, au luat prânzul împreună la Paris CITEȘTE ȘI FOTO Cei mai bogați doi oameni din lume, Elon Musk și Bernard Arnault, au luat prânzul împreună la Paris

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că marii retaileri trebuie să verifice furnizorii pe care îi au.

”Așa cum am mai spus, indiferent de dimensiunea operatorului economic, acesta trebuie să înțeleagă că, înaintea profitului, trebuie să respecte drepturile consumatorilor. Trist este că unele dintre discuțiile purtate, în urma sancțiunilor applicate, rămân fără ecou. Recomandam, în urmă cu câțiva ani, ca fiecare dintre marii retaileri să își verifice furnizorii înainte de a îi lista la raft. Iată că lucrurile, în unele dintre situații, nu se schimbă și, din nou, suntem nevoiți să luăm măsuri ferme. Poate de data aceasta vom fi luați în serios”, a declarat Horia Constantinescu.

Deficiențele găsite la firma din Prahova au fost următoarele: folosirea unei camere de gheață improprie, cu paviment neigienizat, masină de gheață neigienizată, recipient de colectare a gheții cu zone sparte, cu zone cu rugină, cabluri electrice expuse;  folosirea unor camere de frig (congelatoare) pentru depozitarea produselor alimentare de pescărie congelate neigienizate, cu resturi provenite de la pește congelat, ambalaje, praf, acumulari masive de impurități; utilizarea unor sisteme de răcire în toată unitatea cu ventilatoarele neigienizate, cu acumulari de praf; folosirea unei camere de igienizare a navetelor improprie, cu pereți, tavan și paviment neigienizați, cu zone cu vopsea exfoliată și rugin; depozitarea unor produse din pește, congelate, fără elemente de identificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
kaufland