ANPC a închis Piața Rahova din București și pescăria din Piața Moghioroș

ANPC a închis Piața Rahova din București și pescăria din Piața Moghioroș
scris 10 apr 2020

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut mai multe controale în piețele din București și a decis închiderea Pieței Rahova, care își desfășoară activitatea într-un cort, fără acces la utilități sau toalete publice și a pescăriei din Piața Moghioroș deoarece peștele proaspăt era păstrat în condiții improprii, nu în spații frigorifice, iar cel congelat avea arsuri de congelare ce îl făceau impropriu pentru consum.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că a început o serie de acțiuni de control premergătoare sărbătorilor pascale, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile Ordonanțelor militare adoptate până în acest moment, menite să prevină răspândirea noului coronavirus Covid-19, precum și felul în care respectă drepturile consumatorilor, īn timp ce derulează activitățile comerciale, intensificate de apropierea acestei sărbători, scrie News.ro.

Astfel, echipele Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București au efectuat pe data de 9 aprilie, verificări în câteva dintre cele mai importante piețe agroalimentare Capitală, comisarii găsind mai multe nereguli.

Băncile au primit 150.000 de solicitări de suspendare a ratelor de la clienții persoane fizice CITEȘTE ȘI Băncile au primit 150.000 de solicitări de suspendare a ratelor de la clienții persoane fizice

Una din deciziile luate de ANPC a fost închiderea Pieței Rahova.

“S-a dispus închiderea Pieței Rahova, care, īn timpul lucrărilor de consolidare a clādirii, își desfășoară activitatea, provizoriu, într-un cort de mari dimensiuni, fără acces la utilități sau toatete publice, fără să dispună de cântarul cumpărătorului și care nu respecta niciuna dintre prevederile Ordonanțelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 (nu se respecta distanța socială dintre comercianți, numărul de persoane care să se afle în același timp în incintă, prezența dezinfectantelor la dispoziția comercianților și cumpărătorilor)”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că a fost interzisă și folosirea vitrinelor cu prăjituri, mezeluri și brânzeturi din Economatul situat în Piața Rahova din cauza condițiilor insalubre de depozitare a produselor în aceste agregate. De asemenea, comisarii ANPC au constatat nerespectarea prevederilor Ordonanțelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19, referitoare la numărul de persoane care să se afle în același timp în incintă, prezența dezinfectantelor la dispoziția comercianților și cumpărătorilor.
O altă decizia a fost închiderea pescăriei din Piața Moghirioș din cauza mai multor nereguli.

“S-a constatat că exista la vânzare pește proaspăt cu modificari organoleptice, miros și consistență a cărnii specifice peștelui alterat, fiind păstrat în condiții improprii, în afara spațiilor frigorifice, fără stratul corespunzător de fulgi de gheață. Peștele congelat prezenta arsuri de congelare, fiind impropriu pentru consum uman (fiind congelat fără a dispune de linie de producție specifică)”, mai precizează comunicat ANPC.

Echipele de control au dat două amenzi, în valoare de 12.000 de lei și a fost retrasă de la comercializare întreaga cantitate de pește găsită.

De asemenea, comisarii ANPC au constatat că la piețele 16 Februarie și Domenii nu erau respectate prevederile Ordonanțelor militare. Astfel, nu existau anunțurile privitoare la respectarea distanței sociale, a intervalului orar în care este permisă deplasarea la cumpărături a persoanelor de peste 65 de ani. Din acest motiv, reprezentanții celor două piețe au primit un avertisment și au obligativitatea remedierii acestei situații în 24 de ore.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
piața rahova
piața moghioroș