ANSVSA: Amenzi de peste 3,4 milioane de lei, aplicate operatorilor din industria alimentară

ANSVSA: Amenzi de peste 3,4 milioane de lei, aplicate operatorilor din industria alimentară
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în luna aprilie, amenzi în valoare de 3,412 milioane de lei unor operatori din industria alimentară, activi în sectorul produselor alimentare de origine non-animală, a transmis Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Controalele din teren au vizat operatorii din industria alimentară, care își desfășoară activitatea în domenii, precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare și alcoolice, scrie Agerpres.

Tesla acordă discounturi cumpărătorilor de flote auto din Europa. De ce a ajuns compania americană să ofere reduceri și de 2000 de euro CITEȘTE ȘI Tesla acordă discounturi cumpărătorilor de flote auto din Europa. De ce a ajuns compania americană să ofere reduceri și de 2000 de euro

Potrivit sursei citate, în cursul lunii aprilie 2024, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum și cea a Municipiului București, au efectuat 13.503 de controale în unitățile din industria agroalimentară, iar ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor s-au aplicat 419 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.412.200 de lei.

În urma acțiunilor de control au fost constatate o serie de nereguli, printre care: neconformități privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație (neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar); neconformități privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului - HACCP; neconformități privind personalul muncitor (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului); alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerințelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor.

"În timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente", se arată în comunicat.

Reprezentanții ANSVSA precizează că sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

De asemenea, controalele efectuate de inspectorii sanitari-veterinari se concentrează, în principal, pe prevenție și pe consilierea operatorilor din industria alimentară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
amenda