ANUNȚ Majorarea prețului la energie și alți factori vor scumpi alimentele în medie cu 10%, însă unele produse vor avea creșteri mai mari de prețuri. La cât va ajunge o pâine

ANUNȚ Majorarea prețului la energie și alți factori vor scumpi alimentele în medie cu 10%, însă unele produse vor avea creșteri mai mari de prețuri. La cât va ajunge o pâine
scris 2 sep 2021

Creșterea prețului la energie, dar și alți factori, vor provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 10-12% în următoarele luni, însă unele produse, precum preparatele din carne de porc, lactatele și pâinea, vor înregistra creșteri mai mari de prețuri comparativ cu media, a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

"Fără discuție vor fi scumpiri ale alimentelor, vis-a-vis de creșterile de preț la energie electrică și la gaze, care sunt în urma liberalizării prețurilor și absenței măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de așteptat că prețurile (la energie, n.r.) vor crește și, chiar dacă am primit anumite garanții, este evident că în momentul de față lucrurile nu stau deloc bine.

Este evident că majorarea cu aproape 100% a prețului la energie electrică, creșterea la gaze, inclusiv creșterea prețului la combustibil din ultima perioadă, și pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puțin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecție luate de unele țări membre ale UE pentru populație, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă. Importăm inclusiv lapte 20-25% (din consum, n.r.), importăm carne de porc aproape 70%, importăm și carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem și de cursul valutar, care s-a depreciat și el", a afirmat Dragoș Frumosu, potrivit Agerpres.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Liderul sindicatelor din industria alimentară a apreciat că este posibil ca prețul cărnii de porc și al pâinii să crească cu aproape un sfert, iar produsele lactate să se scumpească cu 15%.

"Eu cred că vom avea o creștere medie de 8-10% a prețurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creșteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc și la preparate de porc cred că vom avea o creștere de 20-25%. În ceea ce privește procesatorii, ei au încercat să țină prețul în loc, nu au avut câștiguri mari.

Și prețul grâului de panificație a început în ultima perioadă să crească, a crescut cu vreo 30 de euro pe tonă în ultima perioadă și dacă ținem cont că sectorul de panificație are un consum mare de energie electrică, fiindcă majoritatea cuptoarelor sunt electrice, nu poți să te aștepți la altceva (decât la scumpiri, n.r.). Este firesc ca fenomenul acesta să vină foarte repede, inclusiv din cauza faptului că prețul grâului a început să crească. Chiar dacă fabricile de panificație au un stoc pentru câteva luni de zile, este evident că panificația va fi afectată prima.

Cred că la panificație (creșterea prețului, n.r.) va merge fără discuție la un 25%, nu știu dacă nu e puțin. Se discuta de o creștere de 15-20% înainte de ce se întâmplă cu prețul la energie, deci nu e imposibil ca scumpirea imediată să fie de peste 25%. Poate pare puțin, pentru că o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. Dar noi avem un consum de pâine destul de mare, trebuie să ne gândim la populația săracă și cu o familie mai numeroasă, care își cumpără pâine mai multă. La produsele lactate creșterea va fi de 15% fără discuție", a estimat Dragoș Frumosu.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Președintele Sindalimenta a menționat că majorarea prețului la energie va scumpi automat prețurile la alimente cu 7%.

"În general, costurile cu energia electrică, energia termică și combustibil sunt între 7 și 10% ca și costuri în prețul produsului alimentar. O creștere de 100%, mai puțin combustibilul, va duce în mod cert la o creștere automată la 6-7%. Aici adăugăm și materia primă, și discutăm numai de procesare, de ceea ce pleacă de la poarta fabricii, dar trebuie să discutăm și despre comerciant, pentru că se plătește transportul, folosește energia electrică, va folosi 5-6 luni căldura. (...) Nu vorbim doar de lumină, vorbim de lăzi frigorifice, de lăzi de congelare, de întreg procesul de păstrare a alimentelor și de depozitarea lor. Aceste lucruri vor avea o influență mare asupra prețului. (...) E sigur că la marile rețele comerciale încălzirea se face tot prin aeroterme, deci tot pe electric, deci și de acolo vor veni câteva procente, de asta am dat o medie a creșterii prețurilor de 10%-12%, dar creșterile de preț (la anumite categorii, n.r.) vor fi cu siguranță mult mai mari", a precizat Dragoș Frumosu.

Liderul sindicatelor din industria alimentară a estimat că scumpirile alimentelor vor duce la scăderea vânzărilor și la pierderi de locuri de muncă ale angajaților din domeniul alimentar.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

"Toate aceste efecte negative și pe fondul acelorași venituri ale populației și a creșterii prețurilor vor face mai mult ca sigur ca vânzările să scadă, probabil că multe din întreprinderile mici și mijlocii (din domeniul alimentar, n.r.) nu vor face față și se vor închide, probabil că vom avea disponibilizări masive și riscăm să ne îndreptăm spre cât mai multe importuri de alimente. Sunt convins că după creșterile de prețuri în industria alimentară vânzările vor scădea, iar pericolul cel mai mare este pierderea locurilor de muncă ale angajaților din industrie. Salariile în industria alimentară sunt foarte mici, exceptând un personal considerat să spunem de top, 20% din angajați care au niște poziții mai importante și mai responsabile în companii, majoritatea salariilor sunt cu 200-300 de lei peste salariul minim pe economie. Deci un om din industria alimentară câștigă în jur de 1.800 de lei, maximum 2.000 de lei net, deși e mult spus 2.000 de lei. Cei de la companiile multinaționale câștigă probabil cu 500-600 de lei peste, dar sunt niște venituri insuficiente. Sigur vor scădea vânzările, în primă fază probabil companiile mai mari vor reduce numărul de schimburi, cele mai mici, care nu rezistă, se vor închide, iar disponibilizările vor apărea fără discuție în jumătate de an, dacă nu se trezește cineva de la Guvern să găsească niște soluții", a încheiat Dragoș Frumosu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
alimente