Apicultorii români se revoltă și ei: STOP miere din Ucraina

Apicultorii români se revoltă și ei: STOP miere din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2023

Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent, dar și un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este „apă de ploaie pentru agricultura României”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producția a fost una modestă, nici în aceste condiții nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurență neloială între ceea ce producem noi și ceea ce intră din spațiul extracomunitar, din păcate, la prețuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că prețurile de producție au crescut cu 30%-40%, prețurile de achiziție au scăzut în același mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurență neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate și mai mare”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, conform Agerpres.

FOTO Jumbo a deschis un magazin într-un castel. Planul pentru România CITEȘTE ȘI FOTO Jumbo a deschis un magazin într-un castel. Planul pentru România

Potrivit acestuia, România importă peste 4.000 tone de miere din spațiul extracomunitar, care se vinde atât pe piața internă, cât și pe cea externă, amestecată cu alte categorii de miere, iar producția internă este foarte greu de valorificat.

„Cred că anul trecut s-au importat și mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur nu toată mierea importată se consumă în România, dar oricum se amestecă cu alte categorii. Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeț, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova și China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală. Acum a venit și această ieșire publică a Uniunii Europene, precum că 40% din mierea importată este falsă, dar noi solicităm aceste lucruri, respectiv o etichetare corectă, de peste 10 ani și abia acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat el.

FOTO NEPI va inaugura în luna octombrie mall-ul Promenada Craiova, investiție totală de peste 125 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO NEPI va inaugura în luna octombrie mall-ul Promenada Craiova, investiție totală de peste 125 de milioane de euro

Reprezentantul apicultorilor români a precizat că a transmis Ministerului Agriculturii o adresă prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar și integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt și cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.

„În orice caz, dacă nu se vor lua măsuri așa cum se iau și cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care încă mai produc, deși tinerii nu se mai apropie de această meserie pentru că nu aduce niciun venit. Am făcut o adresă către Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca în cazul în care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apă de ploaie pentru agricultura României, să introducă și mierea și stupinele, adică să intre și apicultura în această categorie. Se poate vedea din datele statistice ce s-a importat din Ucraina și pe miere, în așa fel încât să fim prinși acolo. Se pare că aceste sume vor fi mai mari și în aceste condiții ar fi bine să ajutăm un pic și apicultura, în contextul în care anul trecut a fost unul prost și ajutorul de minimis, care deși era prins în buget, nu s-a acordat. Deci, solicitarea noastră este ca și sectorul apicol să fie integrat în această solicitare de stopare a importurilor cum sunt și cerealele și alte produse alimentare și de a proteja producția autohtonă”, a transmis președintele ACA.

FOTO Fostele restaurante McDonald\'s din Belarus vor fi redenumite Mak.by CITEȘTE ȘI FOTO Fostele restaurante McDonald's din Belarus vor fi redenumite Mak.by

În această iarnă au fost semnalate depopulări masive de albine la nivel național, iar ajutorul financiar care se dă prin Programul Național Apicol (PNA) fie pentru întreținerea stupinelor sau pentru diferite boli asigură necesarul doar pentru 25% din stupine.

„Programul Național Apicol, pe care tot îl oblăduiesc ei nu asigură necesarul nici la 25% din stupine și din efective. Restul de 75% dintre apicultori și stupine nu beneficiază. Oamenii nu mai au fonduri de unde să întrețină stupinele, plus că a fost o depopulare și mortalitate masivă în această iarnă în aproape toate județele din țară, ceea ce este un semnal de alarmă. Iarna nu a fost una foarte grea, dar, din punct de vedere biologic, nu a fost corect, pentru că albinele au depus matca târziu, a crescut consumul, albina care trebuia să eclozeze în martie-aprilie a eclozat la sfârșitul lui februarie și uite așa ne-am trezit că au murit mai mult de jumătate în peste 10% din stupine, deci este o depopulare masivă. Mai sunt și derogările care se dau an de an pentru neonicotinoide și care decimează efectivele de albine. Un an așa catastrofal cu atâtea mortalități nu s-a întâlnit de multă vreme”, a avertizat Ioan Fetea.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
ucraina