Asociația Berarii României: Volumul pieței berii a fost, anul trecut, de 15,8 milioane hl, iar consumul pe cap de locuitor de 80 litri

Asociația Berarii României: Volumul pieței berii a fost, anul trecut, de 15,8 milioane hl, iar consumul pe cap de locuitor de 80 litri
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2017

Volumul pieței berii a fost, anul trecut, de 15,8 milioane hl, iar consumul pe cap de locuitor de 80 de litri, ca și în 2015, piața berii din România continuând să își păstreze caracterul profund național. Ponderea producției locale a rămas la peste 97% din consumul intern, în timp ce exporturile au înregistrat în 2016 o ușoară scădere, de 0,08 milioane hl, față de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, potrivit Asociației Berarii României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Principalele rezultate ale pieței berii în 2016 au fost anunțate de Asociația Berarii României în cadrul unui eveniment care a avut loc marți la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Potrivit datelor furnizate de către Asociația Berarii României, într-un comunicat de presă, volumul pieței berii în 2016 s-a menținut la 15,8 milioane hl, nivel atins și în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 l.

"Având un caracter profund național, definit de o pondere de peste 97% aproducției locale de bere în consumul intern și 70% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii țări. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piața berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin: valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităților conexe, importante contribuții la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite și prin crearea, în mod direct și indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel național”,  a declarat, în comunicat, Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

Potrivit comunicatului, în 2016, nivelul total al investițiilor membrilor Asociației Berarii Românaiei s-a ridicat la 69,7 milioane euro, în creștere cu 14.2 milioane euro față de 2015, iar până în prezent investițiile cumulate realizate de către membrii Asociației de la intrarea acestora pe piață au atins un total de 1,4 miliarde euro. În ceea ce privește exporturile, acestea au înregistrat o ușoară scădere, de 0,08 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, iar în privința importurilor s-a constatat că piața berii din România continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând la peste 97% din consumul intern, scrie News.ro.

Totodată, potrivit Asociației, preferințele consumatorilor pentru tipurile de ambalaj al berii au avut doar mici variații în 2016 față de anul precedent. Astfel, berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variație în rândul preferințelor consumatorilor, cu o creștere de aproximativ 3 puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deși a înregistrat o scădere cu aproximativ 2 puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să dețină și în 2016 cea mai mare pondere pe piață. Doza a înregistrat doar o ușoară scădere, de 1 punct procentual, de la 18,1% la 17,1%, iar draughtul s-a menținut aproximativ la același nivel, variind doar de la 3,7% în 2015,  la 3,65% anul trecut.

Reprezentanții Asociației Berararii României au subliniat, totodată, rolul pe care instituția superioară de învățământ din Galați îl are în formarea tinerelor generații de maeștri berari.

Topul chiriilor pentru birouri în București. Unde sunt cele mai ieftine spații CITEȘTE ȘI Topul chiriilor pentru birouri în București. Unde sunt cele mai ieftine spații

“Caracterul național al producției de bere din România este întărit și de faptul că formarea a numeroase generații de maeștri berari are loc chiar aici, la Universitatea “Dunărea de Jos”, din Galați. Dăruirea pe care o au cadrele didactice pentru această meserie s-a transmis absolvenților care au reușit să realizeze reale performanțe în domeniul pe care și l-au ales. Profesionalismul specialiștilor care au deprins arta fabricării berii la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, s-a transformat în timp în produse de excepție, iubite de români, fapt ce nu ar fi fost posibil fără implicarea permanentă și înaltul standard al profesorilor de aici”, a spus Julia Leferman.

Decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, Camelia Vizireanu, a vorbit, la rândul ei, despre rolul important al Facultății în pregătirea specialiștilor. “Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați este kilometrul zero al științei fabricării berii la noi în țară, locul în care se formează nu doar generații de maeștri berari, dar se și naște pasiunea pentru această frumoasă meserie. Pe băncile Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor se formează an de an specialiști într-un domeniu de activitate care oferă românilor nu doar o băutură extrem de apreciată, dar care reușește să și mențină standardul excelenței - de la profesioniștii în domeniu instruiți aici, la produsul în sine”, a spus Camelia Vizireanu,

Asociația Berarii României cuprinde importanți producători de bere din România care furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime.

Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparținând membrilor Asociației sunt situate în Ploiești, Constanța, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureș, Pantelimon, Timișoara, Buzău, Brașov și Galați, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca și Timișoara.

Începând cu anul 2008, Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentați prin organizația Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociațiile naționale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveția și Turcia. Organizația reprezintă interesele a peste 6.500 de producători de bere din Europa în fața diferitelor instituții și organizații internaționale. Asociația Berarii Europei reprezintă și apără interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producției și vânzării berii.

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Gala'i are 69 de ani de tradiție, fiind cea mai veche facultate de industrie alimentară din România și desfășoară programe educaționale și de cercetare de top la nivel național. Facultatea oferă studenților, masteranzilor și doctoranzilor o infrastructură modernă pentru cercetare fundamentală și aplicată, care permite consolidarea educației lor și le dezvoltă spiritul inovativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
berarii romaniei