Aspirator cu sac sau fără sac? Avantajele și dezavantajele ambelor variante

Aspirator cu sac sau fără sac? Avantajele și dezavantajele ambelor variante
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 7 sep 2022

Este timpul unei alegeri. Dacă sunteți în căutarea unui aspirator nou, probabil că v-ați confruntat cu întrebarea "cu sac sau fără sac”? Iar răspunsul nu este întotdeauna același, ci va depinde de gusturile și nevoile dumneavoastră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Diferențe între aspiratoarele cu sac și cele fără sac

Să începem cu sistemul de colectare a prafului, care reprezintă principala diferență. În timp ce aspiratoarele cu sac stochează praful într-un sac pe care trebuie să îl înlocuiți după câteva utilizări, aspiratoarele fără sac colectează praful într-un recipient permanent pe care trebuie să îl goliți din când în când.

Capacitate

Aspiratoarele cu sac au o capacitate mai mare decât aspiratoarele fără sac. Există un motiv logic pentru acest lucru: cu cât mai mulți litri pot încăpea, cu atât mai mult puteți aștepta să schimbați sacul.

Cu toate acestea, în cazul aspiratoarelor fără sac, este de preferat un recipient mai mic, pentru ca mișcarea ciclonică a aerului să se desfășoare mai ușor. Cum funcționează acest lucru? Curenții de aer sunt generați în interiorul recipientului, care rețin murdăria și returnează aerul curat în afara recipientului.

Dacă locuința dvs. este mare sau dacă aveți animale, un aspirator cu sac vă va permite să adunați mai multă murdărie fără a schimba sacul. Dacă părul de animale de companie vă preocupă, consultați aspiratoarele speciale pentru animale de companie, care îl îndepărtează mai eficient datorită accesoriilor lor dedicate.

Curățenie și igienă

Ambele sisteme necesită o curățare periodică. Dar sunt ele la fel de igienice? Dacă aveți un aspirator cu sac, va trebui să deschideți carcasa pentru a scoate sacul de praf, care este sigilat, și să îl aruncați. În cazul aspiratoarelor fără sac, trebuie să scoateți recipientul și să îl goliți în coșul de gunoi.

Deși modelul fără sac are avantajul de a nu mai fi nevoie de un sac de schimb la îndemână, acesta are dezavantajul că, în timpul golirii coșului, aveți un oarecare contact cu praful. Nu este cazul sacilor, deoarece acestea îl păstrează ermetic. Acest lucru depinde, de asemenea, de materialul din care este confecționat sacul, deoarece există unele fabricate din hârtie excesiv de poroasă, care pot cauza apariția prafului.

Sunteți alergic la praf? În acest caz, nu vă gândiți de două ori: este mai bine să folosiți un aspirator cu sac, dacă doriți să evitați orice contact cu praful.

Performanță

Atunci când vă uitați la performanță, nu vă lăsați ghidat doar de câți wați are aspiratorul. O putere mai mare nu înseamnă neapărat că aspiră mai eficient. Ceea ce este cu adevărat important este ca acesta să mențină o performanță constantă în timpul utilizării.

Dezavantajul aspiratoarelor cu sac este că, pe măsură ce sacul se umple de murdărie, puterea de colectare a prafului este oarecum redusă. Pe de altă parte, aspiratoarele fără sac sunt mai bune pentru a menține o performanță de curățare mai eficientă, deoarece puteți vedea cât de plin este recipientul și îl puteți goli imediat.

Zgomot

Generarea aerului ciclonic de care am menționat mai devreme în interiorul aspiratorului fără sac necesită putere pe care o putem percepe în sunet. Cel mai frecvent se găsesc aspiratoare cu sac care emit mai puțini decibeli, deși designul aspiratoarelor fără sac se îmbunătățește în permanență.

Nu uitați că există și alte elemente care influențează zgomotul pe care îl produce, cum ar fi materialele din care este fabricat și cât de bine sunt izolate motorul și celelalte piese. Fără a merge mai departe, cel mai silențios model este un aspirator fără sac.

Întreținere și piese de schimb

Decizia de a alege între un aspirator cu sac sau unul fără sac este mai bună atunci când vine vorba de piese de schimb. Marele avantaj al aspiratorului fără sac este tocmai economiile pe care le face, deoarece nu trebuie să înlocuiți sacii la fiecare 2 luni (care este frecvența standard a unui aspirator cu sac) - este la fel de convenabil și economic ca și cum ați goli singur coșul de gunoi!

În ceea ce privește restul întreținerii aspiratorului, un alt element esențial este reprezentat de filtre. În acest caz, nu contează dacă au sau nu sac, deoarece viteza cu care se murdăresc este mai degrabă o chestiune legată de calitatea generală a aspiratorului. Este adevărat că unele aspiratoare au senzori care vă spun când trebuie curățat filtrul.

După ce ați analizat toate diferențele dintre aspiratoarele cu sac și cele fără sac, care dintre ele este o opțiune mai bună pentru dumneavoastră?

viewscnt
Afla mai multe despre
aspirator cu sac
aspirator fără sac