Prețul cărnii de porc și de pasăre a crescut cu 20% în ultimele două săptămâni și urmează noi scumpiri

Prețul cărnii de porc și de pasăre a crescut cu 20% în ultimele două săptămâni și urmează noi scumpiri
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2019

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) atrage atenția asupra creșterii prețului la carnea de porc și cea de pasăre, anticipând că următoarea perioadă va aduce o majorare a prețului cu 30-40%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Atrăgeam atenția asupra creșterii prețului la carnea de porc și păsare, în doar două săptămâni, cu 20% și previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Prețul a atins aceste previziuni și va crește în continuare cu 30-40%", arată organizația.

În opinia acesteia, România este dependentă de importuri. "Marii producători din Uniunea Europeană s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaz[ în state europene și vând către țările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană", arată organizația.

VIDEO Puma caută beta testeri pentru primii săi pantofi care leagă șireturile automat CITEȘTE ȘI VIDEO Puma caută beta testeri pentru primii săi pantofi care leagă șireturile automat

Cel mai mare cumpărător este China, care cumpără toate cantitățile de carne de porc, contractele pentru acest an triplându-se.

Puțini purcei mai sunt vânduți către România, prețul urmând a atinge săptămâna viitoare 80 euro/cap. Această criză este cauzată în principal de lipsa capacității de reproducție a României, la porc și pasăre, arată organizația.

"Atragem atenția că nu fermierii sunt cauza exploziei prețurilor, ei rămân tributari unor politici de piață necontrolate și speculațiilor unor carteluri comerciale.

Singurii profitori ai crizei sunt comercianții de purcei și o parte din abatoare-care fac prețul în țară. Solicităm de urgență sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea construcției de ferme  de reproducție, că  acțiune împotriva celui mai mare risc – de prăbușire a producției de carne din România", mai spune A.C.E.B.O.P. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
pret carne
carne de pasare