Britanicii au cumpărat mai mult luna trecută, în pofida temerilor legate de Brexit

Britanicii au cumpărat mai mult luna trecută, în pofida temerilor legate de Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 aug 2016

Vânzările cu amănuntul în Marea Britanie au crescut în iulie cu 5,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, susținute de deprecierea lirei sterline și vremea caldă, potrivit datelor publicate astăzi de oficiul britanic de statistică. În urma publicării datelor, lira sterlină avansa cu  0,85% față de moneda americană, la 1,3153 de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vânzările de ceasuri și bijuterii au urcat luna trecută cu 16,6% față de iulie 2015, cel mai rapid avans din ultimii aproape doi ani.

Deprecierea abruptă a mondei britanice, în urma deciziei Marii Britanii de a se desprinde de Uniunea Europeană, i-a făcut pe turiștii străini să cheltuiască mai mult, produsele și serviciile devenind mai accesibile pentru aceștia datorită evloluției cursului de schimb. Lira sterlină a pierdut circa 11% în raport cu dolarul american după referendumul legat de Brexit din 23 iunie.

În ritm lunar, vânzările de retail în Marea Britanie au crescut cu 1,4%.

Fondul suveran al Norvegiei a redus cu 5% valoarea portofoliului imobiliar din Marea Britanie după votul pro-Brexit CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Norvegiei a redus cu 5% valoarea portofoliului imobiliar din Marea Britanie după votul pro-Brexit

Datele sunt peste așteptările analiștilor, în condițiile în care mulți experți financiari anticipau că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va afecta încrederea consumatorilor în economie, determinându-i să-și reducă cheltuielile.

Totuși, analiștii citați de BBC estimează că indiferența consumatorilor față de Brexit nu va dura mult. Cheltuielile de consum ar putea să scadă în următoarele luni, în condițiile în care firmele vor reduce angajările, iar inflația este așteptată să accelereze.

Banca Angliei a înjumătățit prognozele privind ritmul de creștere a cheltuielilor de consum în următorii doi ani, din cauza votului pro-Brexit. Potrivit estimărilor actuale, cheltuielile gospodăriilor ar urma să crească cu 1% în 2017 și 0,75% în 2018, pe fondul reducerii creșterilor salariale și a inflației mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
vanzari
cumparat
consum
brexit
referndum
marea britanie