Consiliul Concurenței a extins investigația pe piața lemnului. Sunt vizate companii precum Holzindustrie Schweighofer sau Kronospan Romania

Consiliul Concurenței a extins investigația pe piața lemnului. Sunt vizate companii precum Holzindustrie Schweighofer sau Kronospan Romania
scris 10 apr 2019

Consiliul Concurenței a extins investigația pe piața masei lemnoase din România asupra altor 35 de companii care activează pe această nișă. Astfel, la acest moment sunt investigate 94 de companii, printre care Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania, Alredia.

Investigația  pe piața masei lemnoase a fost declanșată de Autoritatea de Concurență în 2016 și are în vedere posibile înțelegeri în vederea împărțirii pieței/surselor de aprovizionare, precum și adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de Romsilva prin Direcțiile silvice.

Scrisul cărților în România - o afacere nu prea mare pentru edituri și aproape zero pentru scriitori CITEȘTE ȘI Scrisul cărților în România - o afacere nu prea mare pentru edituri și aproape zero pentru scriitori

„Pe parcursul investigației am obținut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înțelegeri anticoncurențiale, ceea ce arată că ne uităm cu mare atenție la licitațiile publice din acest sector”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Concurenței a sancționat Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro) cu argumentul de trucare a unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurență a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piața primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea concurenței în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, Autoritatea de Concurență a recomandat Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activități, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalațiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenței recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreționar, în baza unei reglementări interne distincte.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
holzindustrie schweighofer
kronospan