Criza forței de muncă în industria mobilei l-a făcut pe un bucureștean să se reorienteze și să-și crească business-ul de 20 de ori

Criza forței de muncă în industria mobilei l-a făcut pe un bucureștean să se reorienteze și să-și crească business-ul de 20 de ori

Cristian Găvan, proprietarul MAM Bricolaj

scris 25 iun 2018

Cristian Găvan a trebuit, în urmă cu trei ani, să renunțe definitiv la producția de mobilier pe comandă, afacerea din care trăise vreme de două decenii, pentru că nu mai găsea forță de muncă specializată. S-a reorientat spre un business conex, distribuția de materiale și accesorii pentru mobilier, și a ajuns la vânzări de aproape 20 de ori mai mari față de vechea afacere.

Criza din 2008 a fost foarte aproape să-i închidă mica afacere de producție de mobilier a lui Cristian Găvan. Fondase firma în 1994 și, 14 ani mai târziu, ajunsese să vândă anual de circa 250.000 de euro. În următorii doi ani, 2009 și 2010, Găvan a trebuit să regândească afacerea și a încercat să se dezvolte într-o zonă care, credea el, "cade mai greu". În 2011 a deschis undeva, în cartierul bucureștean Titan, primul magazin care vindea materiale și accesorii pentru mobilier.

"Se pare că magazinele acestea adresate persoanelor care vor să-și amenajeze ceva în casă au succes. Noi știam să producem mobilă și cunoșteam foarte bine materialele pentru mobilă, și atunci am zis să facem un magazin specializat pe această ramură, pentru că marile magazine de bricolaj nu sunt specializate în materiale pentru mobilier. La ei acolo au câteva lemne, câteva polițe, câteva scânduri și niște balamale. Nu au o gamă atât de largă", a explicat Găvan pentru Profit.ro.

EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară

Între timp, producția de mobilier funcționa cu sincope, pentru că meseriașii erau din ce în ce mai greu de găsit. O parte din meseriașii din domeniu și-au făcut PFA-uri și s-au apucat să muncească pe cont propriu, iar ceilalți au plecat peste granițe, unde sunt mult mai bine plătiți decât în România.

În 2014, Găvan a renunțat la această linie de business și s-a concentrat pe distribuția de materiale pentru mobilier, deschizând un al doilea magazin tot în Capitală, în cartierul Berceni. "Acum vindem materiale pentru mobilier și vorbim aici de plăci din pal melaminat, blaturi, accesorii, balamale, mânere etc. O parte le importăm și alta o luăm de la furnizorii locali. Vindem materiale pentru micii meseriași și pentru pasionații de bricolaj", spune acesta.

Cu noua firmă, numită MAM Bricolaj, Găvan a ajuns anul trecut la vânzări de 4,5 milioane de euro, adică de aproape 20 de ori mai mult decât în cel mai bun an în care a produs mobilier. Firma are, în medie 16.000 de tranzacții pe lună, iar anul acesta, în primele cinci luni, vânzările au crescut cu 30%.

Un nou jucător: Furnizorul de servicii de transport de marfă și logistică Asstra Forwarding a venit în România CITEȘTE ȘI Un nou jucător: Furnizorul de servicii de transport de marfă și logistică Asstra Forwarding a venit în România

"Cel mai bine se vând accesoriile de bucătărie, pentru că toată lumea vrea acum bucătărie cât mai personalizată. Se mai vând foarte bine accesoriile pentru dressinguri, pentru că e o modă. Nu se mai fac dulapuri în stil clasic, toată lumea vrea dressinguri cu uși glisante, care pot fi accesorizate în fel și chip. Foarte mulți clienți care și-au cumpărat sau au de gând să-și cumpere apartamente vin la noi cu bugetul subțiat și vor să-i ajutăm cu mobilă, un hibrid între cea la comandă și cealaltă... Noi să le confecționăm corpurile, iar ei să și le monteze. Mai vin și oameni care sunt pur și simplu pasionați de bricolaj și vor să-și facă singuri mobila", afirmă omul de afaceri.

Găvan spune că rezultatele pozitive din acest an se datorează în primul rând condițiilor meteo favorabile, care au încurajat oamenii să cumpere materiale pentru proiecte de amenajări interioare. Compania a înregistrat creșteri și în zona de servicii de prelucrare a panourilor de pal melaminat (debitare, căntuire, găurire), precum și pe segmentul de mobilier pentru bucătărie (corpuri modulare, fronturi, blaturi, chiuvete, balamale, sertare).

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian gavan
mam bricolaj
business