DOCUMENT Concluzia anchetei statului român: 9 alimente sunt mult mai slabe calitativ decât cele vândute în magazinele din UE

DOCUMENT Concluzia anchetei statului român: 9 alimente sunt mult mai slabe calitativ decât cele vândute în magazinele din UE
scris 26 iul 2017

Ministerul Agriculturii a identificat 9 produse alimentare pentru care există diferențe de calitate semnificative între cele livrate pentru magazine din România și cele vândute în unele state din vestul Uniunii Europene.

Au fost verificate produse lactate, din carne, pește și ciocolată, iar pentru 9 produse alimentare au fost găsite diferențe mari din punct de vedere al conținutului de grăsimi și proteine față de cele vândute în magazine din alte state UE.

Ministerul Agriculturii nu dorește să divulge care sunt exact aceste alimente, spunând doar că va anunța Comisia Europeană.

DOCUMENT Concluzia anchetei statului român: 9 alimente sunt mult mai slabe calitativ decât cele vândute în magazinele din UE

Mai mulți inspectori ai Ministerului Agriculturii au recoltat, în perioada 19-26 iunie, 29 de probe din alimente furnizate de magazine din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard.

IProfit.ro a prezentat, anterior, un document oficial care relevă că România a cerut ajutor la 6 state UE pentru a controla calitatea alimentelor pe care le primește din Occident, dar numai 3 țări i-au răspuns.

În Germania, Olanda și Belgia au fost identificate și prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată), același număr de probe fiind prelevat și din România.

Primul restaurant portughez din București, o investiție de jumătate de milion de euro: “Abordarea clienților este mai dificilă, românii preferă un produs ieftin și cantitativ” CITEȘTE ȘI Primul restaurant portughez din București, o investiție de jumătate de milion de euro: “Abordarea clienților este mai dificilă, românii preferă un produs ieftin și cantitativ”

Produsele au fost adunate din magazine care se află atât în cele 3 țări, cât și în România, fiind vizate sortimentele care se regăsesc, identic, pe rafturile magazinelor din țările vizate: Lidl – Germania și Olanda, Kaufland – Germania, Belgia – Delhaize (Mega Image - România), arată ministerul de resort.

Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.

În februarie, statele din Grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au făcut apel la celelalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

În România, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, și a anunțat că va efectua o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, după protestul Grupului de la Vișegrad.

La rândul lor, autoritățile din Bulgaria au anunțat deja, recent, că produse alimentare comercializate de companiile multinaționale europene în țara vecină conțin ingrediente diferite față de produse vândute sub branduri identice în Austria și Germania, precizând că vor insista ca Uniunea Europeană să rezolve problema ”standardelor duble.

În schimb, producătorii din vestul Europei se apără susținând că diferențele de compoziție sunt date de gusturile locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
maastricht
aachen
bruxelles
madr
probe alimente