Fonduri de investiții din SUA și Europa vor să se alieze pentru achiziția activelor SABMiller din Europa de Est

Fonduri de investiții din SUA și Europa vor să se alieze pentru achiziția activelor SABMiller din Europa de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2016

Fonduri de investiții din Statele Unite și Europa vor să se alieze pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, în valoare de până la 7 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate situației, citate de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Activele din Cehia, Polonia, Ungaria, România și Slovacia sunt scoase la vânzare în cadrul preluării de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice SABMiller de către grupul belgian AB InBev, scrie News.ro.

AB InBev, producătorul mărcilor Budweiser și Stella Artois, s-a oferit să vândă activele europene ale SABMiller pentru a obține acordul autorităților de reglementare pentru preluare, una dintre cele mai mari din istorie.

Vânzarea, administrată de Lazard în numele AB InBev, este așteptată să fie lansată la sfârșitul lui septembrie, potrivit surselor, care avertizează că grupul belgian vrea să finalizeze mai întâi preluarea SABMiller, înainte de a începe negocierile pentru brandurile care includ liderul de piață din Cehia Pilsner Urquell.

AB InBev vrea să  atragă oferte pentru întregul portofoliul de active din Europa Centrală și de Est, pentru a evita vânzarea pe bucăți.

Restaurante ca McDonald’s, Subway, Starbucks, note mici într-un top din SUA, în funcție de antibioticele din carne CITEȘTE ȘI Restaurante ca McDonald’s, Subway, Starbucks, note mici într-un top din SUA, în funcție de antibioticele din carne

Fondul european de investiții Advent ar putea fi unul dintre cei mai hotărâți cumpărători ai mărcilor europene de bere, potrivit surselor.

Advent a atras în martie fonduri de 13 miliarde de dolari, având capacitatea financiară să depună singur o ofertă, au spus sursele, menționând o investiție mixtă anterioară, din 1996, în producătorul de bere Miercurea Ciuc.

Alți ofertanți trebuie să se asocieze într-un consorțiu pentru a îndelini cerințele de preț ale AB InBev.

Reprezentanții AB InBev, SABMiller și Advent au refuzat să comenteze.

Acționari activiști au cumpărat titluri ale SABMiller în ultimele săptămâni, în speranța unei oferte mai mari din partea AB Inbev, după ce deprecierea lirei sterline a făcut oferta în numerar mai puțin atractivă.

Fondurile de investiții sunt interesate să investească în mărci de bere din Europa Centrală și de Est, unde consumul de alcool rămâne ridicat, oferind spațiu de dezvoltare.

Pilsner Urquell, de exemplu, are o cotă de circa 40% pe piața berii din Cehia, unde consumul pe cap de locuitor este cel mai ridicat din lume.

Alte mărci sunt Dreher în Ungaria, Tyskie și Lech în Polonia, Ursus în România și Topvar în Slovacia.

Vânzarea, evaluată la 5-7 miliarde de euro, a atras interes din partea unor fonduri prezente în Europa Centrală și de Est, între care Mid Europa Partners, care este în căutarea unui partener, au arătat sursele.

R2G din Cehia caută la rândul său să facă parte dintr-o alianță și discută cu posibili ofertanți, în efortul de a avansa o ofertă competitivă, a spus una din surse.

Reprezentanții R2G au refuzat să comenteze, iar cei ai Mid Europa nu au fost disponibili pentru comentarii.

Fondurile de investiții de dimensiuni medii discută opțiunile cu fonduri occidentale mari, între care KKR și Bain Capital din SUA și BC Partners și PAI Partners din Europa.

Producătorul de bere Asahi Group Holdings, cel mai mare din Japonia, care și-a anunțat interesul pentru mărcile Peroni, Grolsch și Meantime din februarie, ar putea fi interesat de activele din Europa Centrală și de Est al SABMiller.

Compania japoneză ar putea avea însă nevoie de timp pentru finalizarea preluării de 2,55 de miliarde de euro a Peroni, Grolsch și Meantime, înainte de a trece la o nouă țintă, potrivit surselor.

Asahi, KKR, BC Partners și PAI au refuzat să comenteze, iar cei ai Bain Capital nu au fost disponibili pentru comentarii.

Între timp, firma cehă de investiții J&T a semnalat interesul de a face o ofertă, cu toate că ținta sa principală este Pilsner Urquell, a spus o altă sursă.

J&T, ai cărei reprezentanți au refuzat să comenteze, este deținută parțial de fondul chinez CEFC, care în 2015 a cumpărat un producător mai mic de bere din Cehia, Pivovary Lobkowicz.

SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piața românească prin intermediul Ursus Breweries, care deține unități de producere a berii la Timișoara, Buzău, Brașov și o unitate de producție de capacitate mică la Cluj. Totodată, grupul a achiziționat în 2009, prin Ursus Breweries, producătorul Bere Azuga.

viewscnt
Afla mai multe despre
sabmiller