FOTO Parfumeriile din marile centre comerciale, controlate de ANCP. O substanță interzisă a fost găsită: Pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai!

FOTO Parfumeriile din marile centre comerciale, controlate de ANCP. O substanță interzisă a fost găsită: Pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai!
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2023

O substanță interzisă a fost găsită de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în mai multe parfumuri, fiind dată o amendă în valoare de 30.000 de lei și retrase de la vânzare produsele cu probleme.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

ANPC a anunțat că, în ultimele zile, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov desfășoară o amplă acțiune de control la operatorii economici care comercializează produse cosmetice, în marile centre comerciale din regiune, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Dacia a anunțat unde va fi produs Bigster CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia a anunțat unde va fi produs Bigster

“În urma verificărilor, care nu sunt încheiate încă, au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC București-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv: comercializarea unor produse cosmetice (parfumuri) diverse game și mărci, care conțin substanța interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provocând efecte adverse grave, această substanță fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) și Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)”, a transmis ANPC.

Alte nereguli găsite au fost: comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informațiile prevăzute de lege, în limba română, la operatorii economici Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) și Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum);  comercializarea unor produse fără a avea menționată data deschiderii în vederea cunoașterii datei durabilității minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilității minimale depășită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora);  comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără declarații de conformitate, la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas).

Cel mai bogat om din Asia vrea să relanseze Campa Cola, celebrul suc indian care a rivalizat cu Coca-Cola și Pepsi în anii 1970 CITEȘTE ȘI Cel mai bogat om din Asia vrea să relanseze Campa Cola, celebrul suc indian care a rivalizat cu Coca-Cola și Pepsi în anii 1970

“Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că ești deja în altă țară. Poate dacă le utilizează, doamnele învață și limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate. Cât despre substanța interzisă, cred că ne-am obișnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai”, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu.

Până în acest moment, comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat o amendă contravențională în valoare de 30.000 lei și au dispus o serie de măsuri complementare, cum ar fi:  oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficiențe de informare, pe etichetă, până la remedierea acestora; oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conțin substanțe interzise prin lege; verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conține substanțe interzise, pentru a le depista și a fi retrase de la comercializare.Comisarii ANPC au mai decis: oprirea definitivă de la utilizare a produselor cosmetice cu data durabilității minimale depășită; oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru magazinul Obsentum situat în Afi Cotroceni Mall, interzicerea punerii la dispoziție a echipamentelor de joasă tensiune, fără declarații de conformitate.

ANPC a mai precizat că această campanie de control a început ca urmare a analizei alertelor de pe sistemul RAPEX, referitoare la produsele cosmetice care conțin ingrediente periculoase, realizată de către Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul ANPC. Scopul demersului este acela de a verifica existența, pe piața din România, a unor astfel de produse și oprirea lor de la comercializare.

Ulterior finalizării acțiunilor de control, comisarii CRPC București-Ilfov vor notifica pe sistemul de alertă rapidă RAPEX, de asemenea, existența la comercializare, în țara noastră, a produselor cosmetice cu ingrediente periculoase.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancp
parfumuri