Franța ia măsuri pentru a-și proteja librăriile

Franța ia măsuri pentru a-și proteja librăriile
scris 25 oct 2021

Librăria independentă deținută de Sophie Fornairon în centrul Parisului a reușit să supraviețuiască ofensivei Amazon grație unei legi franceze care împiedică oferirea de reduceri de prețuri la livrarea de noi cărți, dar cu toate acestea ea spune că abilitatea gigantului american de a oferi tarife mai mici la livrări reprezintă o problemă pentru micii librari, transmite Reuters.

Acum, Sophie Fornairon speră că o nouă lege avută în vedere de autoritățile de la Paris, care va stabili un preț minim la livrarea de cărți, va echilibra șansele în lupta dintre librăriile de vecinătate și gigantul comerțului electronic Amazon.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

"Este doar o revenire la un mediu concurențial egal. Nu suntem în pericol de a închide librăria în curând, dar lupta cu Amazon este una constantă", spune Sophie Fornairon, proprietara librăriei Canal Bookstore din centrul Parisului, scrie Agerpres.

În replică, Amazon spune că noua lege, adoptată de Parlamentul francez, dar care nu a intrat în vigoare, îi va penaliza pe cei din zonele rurale care nu pot vizita cu ușurință o librărie și se bazează pe livrări. "Impunerea unui cost minim pentru livrarea de cărți va afecta puterea de cumpărare a consumatorilor", susține Amazon.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

În țara lui Victor Hugo și Simone de Beauvoir, unde micile librării de proximitate sunt foarte prețuite, fiind considerate chiar "afaceri esențiale" cu prilejul carantinelor de anul trecut, aceasta este ultima măsură adoptată de autoritățile statului pentru a încerca să protejeze cultura națională de avansul marilor firme de tehnologie.

Peste 20% din cele 435 milioane de cărți vândute în Franța în anul 2019 au fost cumpărate online, iar cota de piață a celor aproximativ 3.300 de librării independente din Franța s-a redus treptat din cauza concurenței marilor retaileri online precum Amazon, Fnac și Leclerc.

Sprijinul venit din partea președintelui Emmanuel Macron a ajutat la trecerea prin Parlament a legii, care nu menționează în mod expres Amazon. În plus, nu a fost încă stabilit care va fi costul minim pentru livrarea de cărți, acesta urmând să fie negociat cu organismele de reglementare.

Legislația franceză interzice deja livrarea gratuită de cărți, dar Amazon a reușit să ocolească legea prin perceperea unui tarif de un eurocent. În mod normal, librăriile de proximitate percep un tarif de 5-7 eurocenți pentru livrarea unei cărți.

Această strategie de preț a celor de la Amazon a provocat o creștere a cotei de piață în favoarea unui singur operator, susține Ministerul francez al Culturii.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

"Această lege este necesară pentru a reglementa o competiție distorsionată pe piața vânzărilor online de cărți și a evita un inevitabil monopol care ar apărea dacă status quo-ul ar persista", spune Ministerul francez al Culturii.

Întrebat când anume ar urma să intre în vigoare noua legislație, Ministerul francez al Culturii a refuzat să ofere o dată concretă, spunând că deocamdată este prea devreme să spună.

Pentru Sophie Fornairon, faptul că numeroși turiști americani trec pragul librăriei sale este o dovadă că legislația franceză a reușit să protejeze magazinele similare celui pe care el îl deține.

"Turiștii americani îmi spun: 'Nici nu știam că mai există librării independente'", afirmă Sophie Fornairon. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
amazon