Germania sprijină eliminarea unei scutiri fiscale a UE care ajută Shein și Temu să mențină prețurile scăzute

Germania sprijină eliminarea unei scutiri fiscale a UE care ajută Shein și Temu să mențină prețurile scăzute
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2024

Germania sprijină o revizuire a taxelor de import din Uniunea Europeană, care ar putea pune capăt unei scutiri vamale pentru coletele ieftine care i-a ajutat pe retailerii online Shein și Temu să câștige cote de piață cu hainele, accesoriile și gadgeturile lor la preț redus fabricate în China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Criticii Shein și Temu din Statele Unite s-au plâns deja că aceste companii folosesc o scutire de taxe de import acolo pentru a-și devansa rivalii și pentru a evita inspecțiile vamale ale produselor lor, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Practica ajută cele două companii să ofere cumpărătorilor din întreaga lume rochii pentru doar 8 dolari și ceasuri inteligente pentru 25 de dolari.

În prezent, Shein își intensifică pregătirile pentru listarea la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York a fost respinsă de parlamentarii americani.

Conform reglementărilor actuale ale UE, pachetele achiziționate online dintr-o țară din afara UE nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este sub 150 de euro (163 USD).

Principala asociație de comerț cu amănuntul din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby în fața guvernului german, declarând că scutirea a încurajat o creștere masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein și Temu și că autoritățile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele sunt conforme cu normele UE.

SURPRIZĂ FOTO Cel mai mare retailer sportiv din Marea Britanie, deținut de miliardarul Mike Ashley, intră în România după mulți ani de așteptare CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Cel mai mare retailer sportiv din Marea Britanie, deținut de miliardarul Mike Ashley, intră în România după mulți ani de așteptare

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, ”a semnalat că Germania va sprijini abolirea limitei de 150 de eur pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european”, a declarat HDE pentru Reuters.

Ministerul de Finanțe al Germaniei a declarat că salută faptul că Comisia Europeană a înaintat ”propuneri de adaptare a legislației vamale europene la provocările comerțului electronic”, referindu-se la un plan de reformă mai amplu care include eliminarea limitei scutirii de taxe vamale.

Ca răspuns la întrebările Reuters, Shein a spus: ”Încercăm să respectăm toate legile și reglementările locale relevante ale țărilor în care ne desfășurăm activitatea, inclusiv în ceea ce privește respectarea taxelor vamale”.

UE discută despre eliminarea limitei ca parte a unui proiect de reformă vamală propus de Comisie în mai 2023.

Întrebată dacă UE ar putea anula limita, Shein a spus: ”Spre deosebire de unele percepții greșite comune, menținem prețurile accesibile prin modelul nostru de afaceri la cerere bazat pe tehnologie și prin lanțul de aprovizionare flexibil”.

Rivala Temu, deținută de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat, de asemenea, că creșterea sa a fost determinată în principal de politica de duty-free.

”Motoarele principale din spatele expansiunii noastre rapide și acceptării pieței sunt eficiența lanțului de aprovizionare și competențele operaționale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”, a spus un purtător de cuvânt al Temu în răspunsuri scrise la întrebările Reuters.

Asociația industrială ECommerce Europe, ai cărei membri includ Amazon și eBay, a declarat că renunțarea la limita de duty-free ar crește fricțiunile comerciale și ar putea duce la măsuri de represalii din partea partenerilor comerciali cheie precum SUA.

Amenzi uriașe pentru comercianții care primesc produse ambalate de la furnizori ce nu respectă legea CITEȘTE ȘI Amenzi uriașe pentru comercianții care primesc produse ambalate de la furnizori ce nu respectă legea

Parlamentul European a aprobat proiectul de lege privind reforma vamală într-un vot preliminar în martie, dar proiectul de lege va fi evaluat în continuare după alegerile europene de la începutul lunii iunie, cu un nou parlament în vigoare.

Două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE din țări din afara regiunii, în 2023, potrivit Comisiei, care spune că ”volumele mari ale comerțului electronic testează limitele vamale”.

Comisia a spus, de asemenea, că scutirea de taxe la import încurajează vânzătorii să împartă transporturile și că până la 65% dintre colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutire de taxe.

Shein a spus că face declarații relevante și plătește taxele necesare pentru comenzile expediate către clienții din Europa, inclusiv taxe vamale relevante pentru comenzile evaluate peste pragul de 150 de euro.

Temu a spus că nu împarte coletele pentru a ocoli controalele vamale sau pentru a se angaja în declarații false. (1 USD = 0,9224 euro)

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
ue
comisia europeana
scutire fiscala
comert