Lege nouă pentru producători și comercianți

Lege nouă pentru producători și comercianți
scris 19 aug 2020

Firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans-nesaturați de maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut. Obligația va intra în vigoare de la 1 aprilie 2021.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege, care fusese adoptat de Parlament luna trecută și care a fost acum promulgat de șeful statului. Proiectul de lege a fost inițiat încă din 2017 de USR.

FOTO Altex intră în Dâmbovița Mall, construit în locul unității militare unde a fost executat cuplul Ceaușescu CITEȘTE ȘI FOTO Altex intră în Dâmbovița Mall, construit în locul unității militare unde a fost executat cuplul Ceaușescu

De ce este important: Consumul în cantități mari al acizilor grași trans-nesaturați (AGT/AGTN) crește riscurile majore asupra sănătății publice, potrivit oamenilor de știință. Cantități mici de acizi grași se găsesc în mod natural în produse din carne sau lactate, constituind între 0,3 și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic, dar în anumite produse alimentare procesate și în care sunt folosite uleiuri parțial hidrogenate se poate ajunge la 50% acizi grași.

Noua lege prevede, prin urmare, reducerea conținutului de acizi grași trans-nesaturați din alimente.

”Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conținut”, stabilește inițiativa legislativă.

Facilitate propusă - impozite zero 3 ani pentru hoteluri, baruri și restaurante CITEȘTE ȘI Facilitate propusă - impozite zero 3 ani pentru hoteluri, baruri și restaurante

Legea se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Vor fi excluse, însă, produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale.

Noile norme vor viza, totodată, produsele alimentare provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății vor efectua periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege, iar în cazul nerespectării noilor prevederi vor fi aplicate amenzi cuprinse între 10.000 lei la 30.000 lei.

Mai mult, pentru produsele care nu respectă noile prevederi, autoritățile vor dispune retragerea alimentelor din circuitul consumului uman.

CONFIRMARE Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, vine la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, vine la bursă

”Aportul caloric zilnic >2% provenit din AGTN crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient. De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boală Alzheimer. În 2010 se considera că doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Noile obligații vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2021. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
acizi
grasi
comert
comercializare
producator
vanzator
obligatie
alimente
acizi grasi
proiect
lege
parlament