INFOGRAFICE România - statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă în pandemie. Cei mai căutați candidați pentru joburile remote

INFOGRAFICE România - statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă în pandemie. Cei mai căutați candidați pentru joburile remote
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 aug 2020

România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19, fiind singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

La nivel european, aproape 4 din 10 angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezintă date referitoare la piața muncii din Uniunea Europeană, în perioada pandemiei de Covid-19.

“Conform datelor pe care le deținem, estimăm că segmentul blue collar va fi impactat parțial, acesta fiind constituit în principal din joburi fizice. Pe de altă parte, în ceea ce privește segmentul white collar, vedem că în cazul mai multor companii a fost demarat un proces de regândire a nevoilor de business și de recrutare, cu implicații ce prevăd în mod clar o schimbare de mentalitate: de la work from home ca o excepție, la work from home ca o normalitate”, susține Aida Ionescu, Head of Operations OLX.

Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedent CITEȘTE ȘI Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedent

Începând cu luna martie a acestui an, întreaga piață a forței de muncă a fost afectată de efectele izbucnirii pandemiei de coronavirus, iar acest lucru s-a reflectat și în numărul total de anunțuri de angajare. Efectele crizei COVID-19 s-au resimțit mai puternic în primele luni de pandemie, astfel că, în martie, numărul de anunțuri s-a redus la 29.900, comparativ cu circa 32.500 de anunțuri de angajare, în februarie 2020, pentru ca mai apoi, în aprilie, să înregistreze o nouă contracție, la 22.250 de anunțuri.

INFOGRAFICE România - statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă în pandemie. Cei mai căutați candidați pentru joburile remote

Ulterior, cu toate că în luna mai numărul de anunțuri de recrutare a scăzut sub pragul de 20.000, în lunile ce au urmat, ofertele de muncă au început să crească treptat, ajungând la aproximativ 23.100 de anunțurilor de angajare, în iunie, și apoi la 24.300, în iulie.

Ingineri, meseriași, constructori - cei mai căutați candidați de pe piața muncii

În luna februarie 2020, în România, cei mai căutați candidați erau inginerii, meseriașii și constructorii (6.317 de anunțuri), lucrătorii în producție, depozite și logistică (6.176 de anunțuri), precum și șoferii, muncitorii în servicii auto și curierii (3.167 de anunțuri). De asemenea, la mare căutare era personalul din hoteluri și restaurante (2.413 anunțuri), dar și bonele și menajerele (2.306 anunțuri).

FOTO Knorr va redenumi popularul sos “Zigeuner” (țigan) drept sos paprika în stil unguresc, din cauza plângerilor că numele este jignitor CITEȘTE ȘI FOTO Knorr va redenumi popularul sos “Zigeuner” (țigan) drept sos paprika în stil unguresc, din cauza plângerilor că numele este jignitor

În luna iulie 2020, topul celor mai căutați candidați nu prezintă multe diferențe. Astfel, pe primul lor rămân inginerii, cu peste 7.000 de anunțuri de recrutare, mai multe chiar ca înainte de declanșarea crizei. Sunt urmați, de data aceasta de categoria șoferi, muncitori în servicii auto și curieri (3.255 de anunțuri), iar pe locul al treilea sunt lucrătorii în producție, depozite și logistică (2.016 anunțuri).

Angajatorii se uită, de asemenea, și după bone și menajere (1.806 anunțuri).

Dacă în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, numărul celor care și-au depus CV-urile în căutarea unui job a fost mai mare decât în perioadele similare din 2019, în martie au fost primele contracții, apărute odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Așadar, în martie 2020, numărul de candidați care au aplicat la un job a fost de aproximativ 161.500 de persoane, în scădere cu 8,24% față de martie 2019.

Din luna mai, însă, numărul de candidați a început să intre pe un trend pozitiv, și a ajuns la 177.606, cu un plus de 4,28% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

INFOGRAFICE România - statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă în pandemie. Cei mai căutați candidați pentru joburile remote

Cele mai bune luni, după izbucnirea pandemiei și până în prezent, au fost iunie și iulie, când pe OLX au aplicat pentru joburi 204.050 de candidați (+18,29% față de iunie 2019), respectiv 196.521 de aplicanți (+19,18% față de iulie 2019).

Previzibil, și numărul de aplicări pentru un loc de muncă a fost în creștere în lunile iunie și iulie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cu un avans de 8,72%, respectiv 7,85%.

FOTO Un nou val de e-mail-uri înșelătoare trimise în numele BCR și Poșta Română CITEȘTE ȘI FOTO Un nou val de e-mail-uri înșelătoare trimise în numele BCR și Poșta Română

La mai multe luni de la declanșarea crizei, în iulie 2020, cele mai populare anunțuri au rămas cele pentru șoferi, muncitori în servicii auto și curieri (296.208 candidați), urmate de cele pentru ingineri și constructori (174.549 candidați). Interesant de observat este că pe locul al treilea între cele mai căutate meserii se situează cele din HoReCa (173.314 candidați), în ciuda faptului că acesta a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de criză.

Cei mai căutați candidați pentru joburile remote

În ultimele luni, cele mai multe joburi cu opțiunea de muncă la distanță pentru români au fost pentru funcțiile de:
● șoferi, muncitori în servicii auto și curieri
● ingineri, meseriași și constructori
● specialiști în domeniile informatică și telecomunicații
● specialiști în marketing, PR și media
● lucrători în domeniile financiar și contabilitate
● bone și menajere

Astfel, în iulie 2020, putem observa că cele mai multe joburi cu posibilitatea de muncă la distanță au fost postate de angajatori pentru șoferi, muncitori în service-uri auto și curieri. Astfel, firmele au activat 422 de anunțuri de angajare de acest tip, adică aproape 13% din totalul anunțurilor pentru aceste funcții (3.255).

Mai departe, alte 289 de anunțuri (4,1% din total anunțuri) au fost destinate recrutării de ingineri, meseriași și constructori, dintr-un total de 7.044 de anunțuri active pentru candidații din aceste categorii.

De asemenea, 91 de anunțuri de angajare în sistem remote de IT-iști și specialiști în telecomunicații dintr-un total de 290 de oferte de muncă active (31%) și 82 de anunțuri pentru angajare în domeniile marketing, PR și media, adică 44% din totalul de 188 de anunțuri active. Alte 51 de anunțuri au fost pentru angajarea de specialiști în domeniul financiar-contabil în sistem remote, dintr-un total de 471 (11%), iar alte 51 de postări aveau ca scop identificarea de bone și menajere în regim remote, cifră care reprezintă 3% din totalul ofertelor de muncă pentru aceste meserii (1.806 anunțuri).

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
pandemie
olx