McDonald's avertizează că închiderea restaurantelor sale din Rusia va costa 50 de milioane de dolari pe lună

McDonald's avertizează că închiderea restaurantelor sale din Rusia va costa 50 de milioane de dolari pe lună
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

McDonald’s anticipează că închiderea magazinelor sale din Rusia, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, va costa compania circa 50 de milioane de dolari pe lună, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania a anunțat că va închide temporat restaurantele sale din Rusia. McDonald’s are 850 de restaurante în Rusia, majoritatea deținute de companie, nu francize, scrie News.ro.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Și alte companii de restaurante din SUA, inclusiv Starbucks, Yum Brands și Papa John’s, au urmat exemplul McDonald’s, precum și furnizorul său de sucuri, Coca-Cola.

Deoarece majoritatea restaurantelor sale din Rusia și Ucraina sunt deținute de companie, McDonald’s are o expunere mai mare decât majoritatea lanțurilor de fast-food din SUA cu locații pe aceste piețe.

Lanțul de fast-food a fost criticat pentru că nu a reacționat în privința războiului din Ucraina, până când a anunțat închiderea.

Kevin Ozan, directorul financiar al McDonald’s, a declarat, miercuri, la Conferința UBS Global Consumer and Retail, că compania încă evaluează impactul deciziei asupra afacerii sale.

Cu toate acestea, McDonald’s estimează în prezent că închiderea restaurantelor din Rusia va costa aproximativ 50 de milioane de dolari pe lună, sau aproximativ 5 până la 6 cenți pe acțiune.

Pentru comparație, McDonald’s a raportat un venit net în al patrulea trimestru de 1,64 miliarde de dolari și un câștig pe acțiune de 2,18 dolari.

Compania s-a angajat să plătească toți cei aproximativ 62.000 de angajați ruși în timpul opririi operațiunilor restaurantelor sale.

Ozan a spus că McDonald’s va plăti, de asemenea, contracte de închiriere pentru locațiile sale, precum și costurile lanțului de aprovizionare și alte cheltuieli.

”Ne așteptăm ca acest lucru să fie temporar și cu siguranță nu luăm această decizie cu ușurință, dar pentru noi este vorba despre a face ceea ce credem că este lucrul potrivit de făcut, atât pentru afacerile globale, cât și pentru oamenii noștri la nivel local”, a spus el.

McDonald’s a jucat de mult un rol simbolic în Rusia. Lanțul și-a deschis prima locație în Uniunea Sovietică în urmă cu 32 de ani, la Moscova, cu luni înainte ca statul comunist să se destrame.

Pe lângă închiderea temporară a restauranelor din Rusia, McDonald’s a închis și 108 restaurante din Ucraina, pentru moment.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproximativ 2% din vânzările McDonald’s la nivel de grup, 9% din veniturile sale și 3% din veniturile operaționale.

Starbucks a declarat marți că va întrerupe toate activitățile de afaceri din Rusia și că licențiatul său a fost de acord să închidă temporar toate cafenelele sale.

La fel ca McDonald’s, lanțul de cafenele își va plăti în continuare cei 2.000 de angajați ruși, cât timp cafenelele sale vor fi închise.

CEO-ul Starbucks, Kevin Johnson, a condamnat vineri invazia Rusiei în Ucraina.

Yum a anunțat că suspendă toate operațiunile pentru locațiile KFC deținute de companie în Rusia și că finalizează un acord cu francizatul său principal rus pentru a întrerupe toate operațiunile restaurantelor Pizza Hut acolo. Compania a spus deja că va suspenda investițiile rusești și deschiderea de noi restaurante.

Aproape toate cele aproximativ 1.050 de locații rusești ale Yum sunt operate de francizați.

Și Papa John’s a declarat miercuri că a suspendat toate operațiunile corporative din Rusia, unde o franciză controlează operațiunile și deține lanțul de aprovizionare pentru restaurante.

viewscnt
Afla mai multe despre
mcdonald's
rusia