Ministru către românii din magazin: Nu trebuie cumpărat excesiv, pot fi focare de infecție

Ministru către românii din magazin: Nu trebuie cumpărat excesiv, pot fi focare de infecție
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2020

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunță că stocurile de alimente sunt suficiente, culoarele de aprovizionare sunt funcționale, iar camioanele cu mărfuri dinspre Europa circulă în continuare, el anunțând că, chiar dacă pe viitor s-ar lua decizia de a restricționa circulația persoanelor și pe timp de zi, va fi posibilă deplasarea la magazine și farmacii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Stocurile de alimente sunt suficiente, nu este nevoie să se cumpere excesiv de mult. Chiar dacă se va restricționa circulația în timpul zilei ea va fi permisă pentru a se merge la lanțurile de magazine să se aprovizioneze alimentar sau la farmacii”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, luni seară, la Digi 24.

Coronavirusul schimbă politicile Concurenței: Liber la acțiuni coordonate ale firmelor pentru a evita penuria. Lupta anti-dumping, înlocuită cu încurajarea plafonărilor de preț CITEȘTE ȘI Coronavirusul schimbă politicile Concurenței: Liber la acțiuni coordonate ale firmelor pentru a evita penuria. Lupta anti-dumping, înlocuită cu încurajarea plafonărilor de preț

Ministrul consideră că se poate vorbi despre "focare de infecție” în unele situații, atunci când oamenii care se înghesuie la magazine nu respectă distanțarea socială.

"Nu există criză alimentară în momentul de față în România. Nu există criză alimentară în Europa, nu văd de ce ar trebui să ne umplem cămările cu alimente”, a adăugat Popescu.

Acesta a menționat că există culoare de aprovizionare, că lanțul de aprovizionare nu este întrerupt, chiar dacă formalitățile vamale în cazul camioanelor cu marfă ar putea dura mai mult.

Virgil Popescu a precizat că întreaga Europă "e dependentă de importul din China” în ceea ce privește materiale sanitare, iar această dependență a fost demonstrată de criza generată de Covid-19. În acest context, ministrul Economiei susține că România poate începe să producă materiale "esențiale”.

"Această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem și cum o epidemie izbucnită în China poate să pună în pericol întreaga economie europeană. De aceea am făcut un apel să începem să producem în România astfel de materiale esențiale”, a mai spus el.

El a precizat că vor fi suplimentate fondurile pentru toate firmele care vor să se implice în producția de astfel de materiale, cei interesați urmând a primi granturi, fonduri nerambursabile din partea statului.

În ceea ce privește viitorul economiei românești, Virgil Popescu spune că dacă actuala criză sanitară va dura peste două luni deficitul poate crește foarte mult.

"Nu am date vizavi de ce se va întâmpla în următoarele trei luni, dacă această criză va dura una-două luni ne putem duce cu un deficit bugetar de 5%. Peste 2 luni, la nivel de 3 luni, de 4 luni deficitul bugetar va fi foarte, foarte mare”, a spus Popescu.

Ministrul Economiei susține că a constatat și el, la fel ca alții, faptul că sunt oameni care nu respectă regulile.

"Lumea nu conștientizează unde ne aflăm. Suntem în mijlocul unei crize evidente, este o epidemie și aceasta va duce și la o criză economică, o restricție de circulație este pusă tocmai pentru a ne proteja și trebuie respectată de absolut toată lumea”, a mai spus ministrul Economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
alimente
stocuri