Piața de food&drinks service se pregătește pentru o revenire "cu adevărat în V", la nivel dublu. “Industria nu poate să scadă mai jos de atât.”

Piața de food&drinks service se pregătește pentru o revenire "cu adevărat în V", la nivel dublu. “Industria nu poate să scadă mai jos de atât.”
scris 8 dec 2020

Piața de food&drinks service (restaurante standard, fast-food, cafenele, cantine, pub-uri și supermarket-uri) se va dubla în 2021 la 20 de miliarde de lei, dublu față de 2020 și în scădere cu 20% față de 2019.

Astfel, calculul este că trendurile industriei ospitalității nu vor mai fi influențate doar de evoluția pandemică, ci și de o serie de factori pozitivi care țin și de strategia de business.

Premieră - Ikea renunță la catalogul anual, o publicație cu o vechime de 70 de ani CITEȘTE ȘI Premieră - Ikea renunță la catalogul anual, o publicație cu o vechime de 70 de ani

“Antreprenorii și investitorii din industria ospitalității s-au adaptat și găsesc în fiecare lună metode noi de a-și ține business-urile în picioare. Sectorul HoReCa se pregătește pentru o revenire cu adevărat în V în 2021, punctul de jos fiind iarna aceasta. Industria ospitalității nu poate să scadă mai jos de atât, acesta reprezentând, în același timp, un moment ideal pentru cei ce doresc doresc să investească în sector. Principalii vectori de creștere ai pieței de food service în 2021 vor fi dezvoltarea delivery și take-away și deschiderea interioarelor și a restaurantelor hotelurilor care au fost închise 6 luni anul acesta”, spune Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute.

Sectorul delivery reprezintă 50% din totalul pieței de food service

Dacă în 2019 sectorul de delivery reprezenta doar 10% din industrie, în doar 6 luni de la izbucnirea crizei sanitare acest sector s-a triplat și poate absorbi peste 40% din piața HoReCa  în prezent, potrivit calculelor.

Astfel, dacă în 2020 sectorul delivery a reprezentat 50% din totalul pieței de food service, în 2021 ponderea va fi de 30% în contextul în care celelalte sectoare de activitate vor crește ca pondere.

Categorii de antreprenori

- Antreprenorii care s-au luptat să-și țină brandul viu și în permanent contact cu consumatorii, identificând soluții și oportunități de vânzare. Aceștia se vor constitui în viitoarele staruri ale industriei anul viitor. Surplusul de venituri pe liniile identificate în criză, peste cel generat de activitatea obișnuită, va fi baza dezvoltării pe orizontală în contextul revenirii economice.

- Investitorii pe care iarna i-a luat prin surprindere și care nu vor reuși sa redeschida în primăvara pentru ca au consumat toate resursele de voința și bani.

- Antreprenorii care au închis operațiunile la începutul pandemiei și care vor deschide în 2021 sub alt brand, o formulă nouă și care vor reprezenta pepiniera pentru noua HoReCa.

De asemenea, marii cîștigatori ai crizei vor fi restaurantele mici, brandurile care s-au reinventat și au trecut la take-away și delivery, și care vor câștiga cu 30-40% mai mult decît înainte de criză, ca profitabilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
food service