Prețurile alimentare mondiale au continuat să scadă

Prețurile alimentare mondiale au continuat să scadă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2023

Prețurile mondiale ale produselor alimentare au scăzut în decembrie și au ajuns sub nivelul la care se aflau în urmă cu un an, după un an marcat de ”explozia” cursurilor, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele FAO al prețurilor mărfurilor alimentare - care urmează variațiile cursurilor internaționale ale unui coș cu produse de bază - a săzut cu 1,9% față de noiembrie 2022, scrie News.ro.

LISTA JTI scumpește pachetele de țigări. Cât vor costa Camel, Winston sau Sobranie CITEȘTE ȘI LISTA JTI scumpește pachetele de țigări. Cât vor costa Camel, Winston sau Sobranie

Este vorba despre a noua scădere consecutivă a acestui indice, după creșterea-record din martie, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Acest indice este, în medie, de 132,4 puncte în decembrie, ”cu 1% mai mic decât valoarea sa din urmă cu un an. Însă, în ansamblul lui 2022 (...), indicele este de 143,7 de puncte, cu 14,3% mai mare decât valoarea sa medie din 2021”, precizează FAO.

”Este un lucru bun că prețurile mărfurilor alimentare se calmează după doi ani foarte volatili”, salută Máximo Torero, economistu-șef al FAO, care consideră că este primordial ”să rămânem atenți și să ne concentrăm asupra atenuării insecurității alimentare mondiale”.

Indicele prețurilor uleiurilor vegetale - care a scăzut cu 6,7% - antrenează această scădere lunară.

El a scăzut la cel mai mic nivel din februarie 2021, iar prețurile uleiurilor de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui au scăzut toate în decembrie.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu 1,9% față de cel din noiembrie, în urma unei disponibilități mai mari a grâului, după recoltele din emisfera sudică și o scădere a prețurilor mondiale a porumbului.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi