Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv, deși s-a înregistrat o creștere a prețurilor uleiurilor vegetale și a zahărului, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Prețurile mai scăzute la cereale, carne și produse lactate au compensat prețurile mai ridicate la uleiurile vegetale și zahăr, a precizat FAO.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.
În noiembrie, acest indice a scăzut la 135,7 puncte, față de valoarea de 135,9 puncte atinsă în octombrie. Chiar dacă a scăzut timp de opt luni la rând, acest indice este cu 0,3% mai mare decât era în noiembrie 2021.
Tot vineri, FAO și-a înrăutățit estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 2% sub producția realizată în 2021 și ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.
Înrăutățirea prognozelor privind producția mondială de cereale reflectă în principal perspectivele mai scăzute referitoare la producția de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor războiului, care a provocat majorarea semnificativă a operațiunilor post-recoltare, a indicat FAO.
De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma să se situeze la 839 milioane de tone până la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone față de prognoza precedentă a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.