Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a patra lună consecutivă

Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a patra lună consecutivă
scris 5 aug 2022

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă, coborând și mai mult față de maximul istoric atins în luna martie, grație în special declinului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

Șucu, decizie la Rapid - Lansează propria marcă de bere. Ce nume a ales CITEȘTE ȘI Șucu, decizie la Rapid - Lansează propria marcă de bere. Ce nume a ales

În luna iulie 2022, acest indice a scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iunie, până la 140,9 puncte, față de valoarea revizuită de 154,3 puncte atinsă în luna iunie. Chiar dacă a scăzut timp de patru luni, acest indice este în prezent cu 13,1% mai mare decât era în luna iulie 2021.

"Scăderea prețului produselor alimentare de la nivelul istoric este binevenită, cu toate acestea persistă multe incertitudini, inclusiv prețurile mari la îngrășăminte care pot afecta perspectivele de producție viitoare și veniturile fermierilor", a declarat economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Reculul din luna iulie al prețului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 19,2% a prețului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni", în condițiile în care au scăzut cotațiile internaționale pentru toate tipurile de uleiuri.

Potrivit FAO, prețurile cerealelor au scăzut cu 11,5%, "în primul rând ca urmare a unei scăderi de 14,5% a prețului grâului, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră", subliniază organizația.

Prețul zahărului, calculat de FAO, a scăzut cu 3,8% comparativ cu luna iunie, în timp ce prețul lactatelor a scăzut cu 2,5% iar prețul cărnii calculat de FAO a înregistrat un declin modest de 0,5%, în condițiile în care a scăzut cererea de import pentru carnea de vită, oaie și porc, în timp ce prețurile internaționale la carnea de pui au atins un maxim istoric.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi