Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie de la nivelul record atins în martie

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie de la nivelul record atins în martie
scris 6 mai 2022

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna aprilie, după ce în luna martie a urcat la un maxim istoric, dar cu toate acestea securitatea alimentară mondială continuă să fie un motiv de îngrijorare din cauza condițiilor dificile de pe piață, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP.

Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Planul Guvernului pentru a combate \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul Guvernului pentru a combate "specula" - În situații de criză, listă cu produse de risc speculativ. Prețurile nejustificat de mari, limitarea producției sau stocarea produselor - amendate cu 1% din cifra de afaceri

În luna aprilie 2022, acest indice a scăzut cu 0,8% comparativ cu luna martie, până la 158,5 puncte, față de maximul istoric de 159,7 puncte atins în luna martie.

"Această mică scădere este o veste binevenită, în special pentru țările cu venituri mici, dar cu toate acestea prețurile la alimente rămân apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflectă tensiunile persistente pe piață și reprezintă o provocare la adresa securității alimentare mondiale", a subliniat economistul șef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

Datele FAO arată că, în pofida scăderii ușoare din aprilie comparativ cu luna martie acestui an, indicele global al prețurilor produselor alimentare este cu 29,8% mai mare decât era în luna aprilie a anului trecut, creștere care se datorează în parte și îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei rusești în Ucraina.

Reculul indicelui FAO în luna aprilie comparativ cu luna martie se datorează în primul rând unui declin de 5,7% înregistrat la prețul uleiurilor vegetale, pe măsură ce solicitările pentru raționalizare au dus la scăderea prețurilor la uleiurilor de palmier, floarea soarelui și soia.

De asemenea, prețul cerealelor calculat de FAO a scăzut cu 0,7% în luna aprilie, după un salt de 17% în luna martie. În interiorul acestei categorii, prețurile internaționale la grâu au crescut cu 0,2%, dar această creștere a fost contracarată de o scădere de 3% a prețurilor la porumb. FAO subliniază că prețurile la grâu au fost afectate puternic de continuarea blocării porturilor ucrainene și de îngrijorările cu privire la starea culturilor din SUA, dar au fost temperate de majorarea livrărilor din India și de estimările referitoare la exporturi peste așteptări din Rusia.

Pe de altă parte, prețurile internaționale la zahăr au crescut cu 3,3% în luna aprilie, prețurile la carne au crescut cu 2,2%, iar prețurile lactatelor au crescut cu 0,9%.

Tot vineri, FAO a dat publicității și un set de noi estimări revizuite cu privire la producția mondială de cereale în sezonul 2021/2022. FAO se așteaptă la o producție mondială de cereale de 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% mai mult decât producția din sezonul 2019/2020. În cazul grâului, FAO se așteaptă în continuare ca producția mondială să crească în 2022 până la 782 milioane de tone și precizează că această prognoză ia în calcul o așteptată reducere cu 20% a suprafețelor recoltate în Ucraina precum și scăderea producției din cauza secetei în Maroc. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
prețuri