Reguli noi în restaurante, începând de mâine. Ce trebuie scris în meniu

Reguli noi în restaurante, începând de mâine. Ce trebuie scris în meniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2023

Noi reguli intră în vigoare de miercuri pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile, astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat - de exemplu, numărul de E-uri, caloriile și ingredientele care pot provoca alergii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amântă până în 15 martie, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații, scrie Hotnews.ro.

Șeful ANPC: Automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie CITEȘTE ȘI Șeful ANPC: Automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie

ANPC spune că Ordinul nr. 201/2022 al președintelui Autorității conține „elemente esențiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ținând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică”.

Ce trebuie specificat în meniurile restaurantelor sau fast-food-urilor, începând din 15 martie

Potrivit ordinului ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:

  • Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit / mâncărea furnizată;
  • Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
  • În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
  • În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
  • În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

„Ca să știi dacă ai început procesul de îmbălsămare din timpul vieții”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, spunea, la sfârșitul lunii ianuarie, că ordinul care stabilește detalierea informațiilor din meniurile unităților de alimentație publică - restaurante, cantine sau fast-food-uri - a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european și în urma discuțiilor cu asociațiile de protejare a intereselor consumatorilor.

Astfel, alături de numele produsului va trebui pus în meniu, într-o paranteză, și numărul de E-uri „ca să știi că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții”, a afirmat șeful ANPC.

  • „(...) Consider și acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute și din greieri, dar măcar să știm acest lucru.
  • De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulți operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect și ca gust produselor cu care suntem familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect și ca textură, în condițiile în care și acestea sunt făcute cu puțin zer și foarte multă grăsime de palmier.
  • Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spațiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranță am fi avut pe dealurile țării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susținut Constantinescu, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, în baza ordinului emis restaurantele vor fi nevoite să scrie în meniu „cremă vegetală”, de exemplu, și să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoștință de cauză din partea clientului.

  • „Citeam dimineață un mesaj primit din partea FIHR - Federației Industriei Hoteliere din România, care dorește să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, dorește să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziție calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condițiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitați consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie și se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!” (...)
  • Mai mult, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constatați numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri.
  • (...) De exemplu, la ciorba sau tocănița de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să știi că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții.
  • Voi duce toate aceste bătălii pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât și operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a adăugat Constantinescu.
viewscnt
Afla mai multe despre
restaurant
meniu