România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente și băuturi nealcoolice

România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente și băuturi nealcoolice
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2023

România a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre UE, acesta fiind cu 42% mai mic decât media UE, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România este urmată de de Bulgaria (41% sub media UE) și Polonia (38% sub media UE), scrie Agerpres.

CONFIRMARE Guvernul lansează programul INVESTALIM, în valoare de 600 milioane euro, pentru investiții în industria alimentară. Domeniile eligibile CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul lansează programul INVESTALIM, în valoare de 600 milioane euro, pentru investiții în industria alimentară. Domeniile eligibile

Pe de altă parte, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Irlanda (46% peste media UE), urmată de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (27% peste media UE).

"Indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii. În anul 2022, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda și 58 euro în România", explică documentul publicat de INS.

Statistica citează, în context, un comunicat Eurostat potrivit căruia România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Alimente și băuturi nealcoolice" (72%), urmată de Polonia (73%) iar la polul opus se află Danemarca și Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%).

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele "Băuturi alcoolice și tutun" (66%), "Îmbrăcăminte și încălțăminte" (80%) și "Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili" (37%), urmată de Polonia, pentru grupele "Băuturi alcoolice și tutun" (73%) și "Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili" (40%).

BMW, două anunțuri importante - investiții pentru producția versiunilor electrificate X3 și X5 CITEȘTE ȘI BMW, două anunțuri importante - investiții pentru producția versiunilor electrificate X3 și X5

Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa "Îmbrăcăminte și încălțăminte" (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele "Băuturi alcoolice și tutun" (216%) și respectiv "Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili" (212%).

România are cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței" (70%) dintre țările UE, alături de Bulgaria (71%).

Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele "Transport" (72%) și "Recreere și cultură" (64%) iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa servicii de cazare și restaurante (51%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al prețurilor pentru "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței" (126%) dintre statele membre. În ceea ce privește grupa "Transport", Danemarca (127%) și Suedia (126%) sunt cele mai scumpe țări din UE.

Danemarca se detașează de restul statelor membre, fiind cea mai scumpă țară la grupa "Recreere și cultură "(141%) și la serviciile de cazare și restaurante (156%).

România, împreună cu Portugalia și Ungaria înregistrează aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC și se situează la nivelul de 77% față de media Uniunii Europene.

VIDEO - PROFIT NEWS TV Maratonul Made in Romania – AFFR: Farmacistul nu trebuie să facă vânzare, ci consiliere. Fiecare farmacie are secretele ei CITEȘTE ȘI VIDEO - PROFIT NEWS TV Maratonul Made in Romania – AFFR: Farmacistul nu trebuie să facă vânzare, ci consiliere. Fiecare farmacie are secretele ei

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 41% sub media UE. Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 161%.

"Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere mare în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populația rezidentă", se mai arată în comunicatul INS.

Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) exprimă numărul de unități de valută necesare pentru cumpărarea într-o țară a aceluiași volum de bunuri și servicii care se poate obține cu o unitate monetară a țării bază de comparare (Austria în anii 1993 și 1996, iar din 1999 media UE). PPC exprimă raportul între prețurile practicate în condițiile pieței interne a fiecărei țări.

Puterea de Cumpărare Standard (PCS) reprezintă moneda de referință stabilită la nivelul Uniunii Europene pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare. PCS este o unitate de valută convențională care exclude influența diferențelor între nivelul prețurilor dintre țări.

Indicele nivelului prețurilor (INP) reprezintă raportul dintre Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) și cursul de schimb oficial; exprimă câte unități din aceeași valută sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite.

Consumul final al gospodăriilor populației însumează toate bunurile și serviciile utilizate pentru satisfacerea directă a nevoilor individuale ale gospodăriilor populației, explică INS. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi