Și Protecția Consumatorilor arată că România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare, inclusiv ulei. Premierul Ciucă a discutat cu retailerii

Și Protecția Consumatorilor arată că România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare, inclusiv ulei. Premierul Ciucă a discutat cu retailerii
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2022

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei, precizând că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, premierul Ciucă a discutat cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale, primind asigurări că există stocuri suficiente de alimente, inclusiv ulei, iar duminică vor avea loc la Ministerul Agriculturii și întâlniri cu producătorii.

ANPC a transmis, printr-un comunicat de presă, că președintele Autorității, Horia Constantinescu, a avut sâmbătă, o discuție cu reprezentanții ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a menționat că acest lucru s-a întâmplat în urma unei false alarme propagate online.

ULTIMA ORĂ Uzina Dacia, afectată de războiul din Ucraina. Producția de cutii de viteze se oprește mai multe zile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Uzina Dacia, afectată de războiul din Ucraina. Producția de cutii de viteze se oprește mai multe zile

”România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantități atât de mari de către un număr considerabil de cetățeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obișnuită a lanțului comercial”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

ANPC a mai informat că se află în permanentă legătură cu reprezentanții marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanță cu respectarea drepturilor lor.

„De altfel, simpla mutare a unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă.  Am întâlnit asemenea situații, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creșterii accelerate a prețurilor, în perioada următoare. Și atunci, și cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul și cantitatea de alimente care se vor altera și vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, a mai precizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Uber introduce o nouă taxă CITEȘTE ȘI Uber introduce o nouă taxă

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat anterior că s-a iscat o isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei și lumea a mers în magazine să cumpere, precizând că țara noastră are stocuri de ulei până la noua recoltă astfel încât să nu apară dezechilibre. 

Adrian Chesnoiu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Hunedoara, că la Ministerul Agriculturii sunt monitorizate zilnic stocurile de cereale, alimente și ulei.

”Am văzut că s-a iscat iarăși o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei și toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânțată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toți românii să înțeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluția stocurilor în fiecare dimineață. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii și tocmai asta facem, verificăm stocurile și de cereale, și de alimente, și de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

El a transmis românilor că nu este nevoie să cumpere mai mult ulei decât le este necesar.

Federația de Gimnastică nu are bani pentru a trimite sportivi la competiții internaționale și face apel pentru donații CITEȘTE ȘI Federația de Gimnastică nu are bani pentru a trimite sportivi la competiții internaționale și face apel pentru donații

România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile, a ținut să dea asigurări sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

”România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii. Există suficientă marfă în depozite și magazine”, a arătat Cărbunaru.

Executivul vine cu aceste precizări după ce în ultimele zile România s-a confruntat cu creșteri de prețuri la combustibilii auto, situație care a dus la inițierea de controale și aplicarea de sancțiuni pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
alimente
produse
stoc
guvern
ulei
ministrui
agricultura
chesnoiu