Sud-europenii se înghesuie să cumpere aparate de aer condiționat

Sud-europenii se înghesuie să cumpere aparate de aer condiționat
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2023

Într-un moment în care nu se întrevede un sfârșit al caniculei în țările din sudul Europei, oamenii s-au grăbit să cumpere ventilatoare și au investit chiar și în aparate de aer condiționat pentru a se răcori, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instalațiile de aer condiționat incluse în corpul clădirilor sunt mult mai puțin răspândite în Europa decât în SUA, oamenii sunt mai dependenți de metodele tradiționale pentru a face față căldurii, precum închiderea obloanelor și siesta din mijlocul zilei, scrie Agerpres.

FOTO Compania germană EMZ Hanauer, furnizor pentru giganți globali, deschide prima fabrică în România CITEȘTE ȘI FOTO Compania germană EMZ Hanauer, furnizor pentru giganți globali, deschide prima fabrică în România

Însă cele mai recente date arată că din ce în ce mai mulți italieni și spanioli optează pentru soluții de răcire mai eficiente pe măsură ce verile devin din ce în ce mai caniculare.

Retailerul italian de electrocasnice Unieuro, care are peste 500 de magazine în peninsulă, spune că vânzările de aparate de aer condiționat s-au dublat în săptămâna 17-21 iulie, comparativ cu aceeași săptămână a anului trecut. Similar, El Corte Inglés, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine universale din Spania, a informat că până la mijlocul lunii iulie a vândut cu 15% mai multe aparate de aer condiționat decât în primele opt luni ale anului trecut.

"Am cumpărat un aparat de aer condiționat portabil săptămâna trecută pentru că familia mea era disperată", a spus Angela Lonardo, în timp ce vizita un magazin Leroy Merlin de la periferia Madridului. După ce a cheltuit 320 de euro pentru un aparat de aer condiționat în living, Angela Lonardo căuta un al doilea aparat pe care să îl pună în dormitor. "Nu vrem să ne petrecem o nouă vară fierbinte în care să suferim nopțile", a spus Angela Lonardo.

Anul trecut, creșterea prețurilor la electricitate poate că i-a descurajat pe oameni să investească în aparate fixe de aer condiționat însă valurile succesive de căldură din vara acestui an i-a făcut pe oameni să ia în considerare instalarea unor astfel de aparate, susține OCU, o organizație care apără drepturile consumatorilor din Spania.

Numărul mediu de ore în care instalațiile de aer condiționat au fost pornite a crescut cu 26,5% în Sevilia, în perioada 15 mai-15 iunie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, susține firma Sensibo, care comercializează dispozitive care ajută oamenii să reducă consumul de electricitate al aparatelor de aer condiționat.

EXCLUSIV LISTĂ - Eliminarea a 200.000 posturi vacante nu aduce mari economii, angajările ar continua. Tăiate 50.000 posturi în spitale, 58.600 la primării, 20.000 în educație, 22.600 la Armată, 14.500 la Poliție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTĂ - Eliminarea a 200.000 posturi vacante nu aduce mari economii, angajările ar continua. Tăiate 50.000 posturi în spitale, 58.600 la primării, 20.000 în educație, 22.600 la Armată, 14.500 la Poliție

Mulți sud-europeni optează pentru ventilatoare care sunt mai ușor de instalat. De exemplu, un ventilator de tavan cu un preț de 139,95 euro se numără printre primele zece cele mai vândute aparate electrocasnice pe pagina web a Amazon Spain, în timp ce în Italia un aparat de aer condiționat portabil cu un preț de 319 euro este al 17-lea cel mai bine vândut produs în aceeași categorie.

Companiile investesc și ele în aparate de aer condiționat. Amazon Business, unde companiile pot plasa comenzi, a înregistrat o creștere de 20% a vânzărilor de aparate de aer condiționat portabile în luna aceasta în Spania, Italia și Franța, comparativ cu luna iulie a anului trecut.

Dispozitivele mai mici, precum ventilatoare de mână, se vând și ele foarte bine iar animalele de companie nu au fost nici ele uitate. El Corte Inglés a spus că luna aceasta saltele de răcire pentru câini și pisici s-au numărat printre cele mai bine vândute produse.

viewscnt
Afla mai multe despre
aer conditionat
canicula