Tranzacție: Retailerul lituanian Maxima, cel mai mare angajator din Balcani, oferă 283 milioane euro pentru achiziția rivalului polonez Emperia Holding

Tranzacție: Retailerul lituanian Maxima, cel mai mare angajator din Balcani, oferă 283 milioane euro pentru achiziția rivalului polonez Emperia Holding
scris 24 nov 2017

Retailerul lituanian Maxima Group, cel mai mare angajator din Balcani, a lansat o ofertă publică pentru preluarea rivalului polonez Emperia Holding, operatorul lanțului de magazine Stokrotka, în schimbul a circa 1,2 miliarde de zloți (283 milioane euro).

Maxima deține peste 500 magazine sub mărcile Maxima (în Lituania, Estonia și Letonia), T-Market (Bulgaria) și Aldik (Polonia). Este cea mai mare companie din Lituania în funcție de capitalizare și cel mai mare angajator din Balcani, având peste 16.000 de angajați în cele trei țări din regiune și 31.000 de angajați în total.

Grupul a raportat vânzări de 2,69 miliarde euro anul trecut.

Magazinul Ikea din România, creștere de 14% în ultimul an fiscal. Retailerul suedez a vândut 532 km de hot dog și aproape 6 milioane de chifteluțe CITEȘTE ȘI Magazinul Ikea din România, creștere de 14% în ultimul an fiscal. Retailerul suedez a vândut 532 km de hot dog și aproape 6 milioane de chifteluțe

Lanțul Stokrotka include 410 de supermarketuri și magazine de proximitate, fiind unul dintre principalii jucători pe piața din Polonia.

Oferta lansată de Maxima vizează și achiziția proprietăților imobiliare deținute de Emperia Holding. În total, grupul polonez are 8.200 de angajați.

Prețul de 100 zloți pe acțiune oferit de Maxima evaluează Emperia Holding la 1,192 miliarde zloți (aproximativ 283 milioane euro) și reprezintă o primă de 29,1% față de cotația la care au închis acțiunile holdingului polonez pe 8 mai, când Emperia a anunțat că este în căutarea unui investitor strategic. Comparativ cu închiderea de joi, prețul este mai mare cu 6,5%.

Oferta publică de acțiuni se va desfășura până la finele lunii februarie și va fi considerată un succes dacă va fi atins un prag de cel puțin 66% din acțiunile Emperia.

viewscnt
Afla mai multe despre
maxima group
emperia holding
stokrotka
retail
supermarket
achizitie