UE reduce nivelurile maxime de metale toxice în alimente

UE reduce nivelurile maxime de metale toxice în alimente
scris 11 aug 2021

Alimentele pentru bebeluși, legumele, fructele, cerealele, peștele și alte produse alimentare vor trebui să îndeplinească limite mai stricte privind conținutul de cadmiu și plumb înainte de a putea fi vândute în Uniunea Europeană, potrivit noilor norme care vor intra în vigoare începând cu data de 30 august, informează Reuters.

Cadmiu și plumb sunt metale toxice prezente în multe produse alimentare, însă sub anumite niveluri maxime până la care nu sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană, scrie Agerpres.

Vinurile chinezești atacă piața occidentală. Una dintre cele mai sărace regiuni ale Chinei, cât un sfert din România, avansează puternic CITEȘTE ȘI Vinurile chinezești atacă piața occidentală. Una dintre cele mai sărace regiuni ale Chinei, cât un sfert din România, avansează puternic

Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în urma sfatului experților, a decis să reducă aceste niveluri maxime pentru o lungă listă de produse alimentare, în încercarea de a diminua expunerea la substanțe cancerigene.

"Știm că o alimentație nesănătoasă crește riscul de cancer. Decizia de astăzi vizează să îi pună pe consumatori pe primul plan prin aceea că alimentele noastre vor fi mai sigure și mai sănătoase", a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, Stella Kyriakides.

Noile limite mai stricte cu privire la conținutul de cadmiu se vor aplica începând cu data de 31 august iar cele cu privire la plumb începând din 30 august.

Produsele alimentare care conțin aceste metale peste noile limite, dar care au ajuns pe piață înainte ca noile reguli să intre în vigoare, vor putea fi vândute până la finele lunii februarie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
metale toxice
alimente