Schweighofer anunță, pentru a doua oară, începerea operațiunilor la fabrica din Covasna

Schweighofer anunță, pentru a doua oară, începerea operațiunilor la fabrica din Covasna
scris 27 oct 2015

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunțat marți, pentru a doua oară în ultimele două luni, începerea operațiunilor în noua fabrică de cherestea de la Reci, județul Covasna, investiția de 150 milioane de euro fiind estimată să ducă la crearea a peste 2.600 de locuri de muncă în regiune.

Fabrica de cherestea de la Reci, a cărei construcție a fost demarată în 2003, a început operațiunile în data de 20 august, potrivit informațiilor disponibile pe pagina de web a grupului.

Fabrica are o capacitate maximă de 800.000 de metri cubi de lemn rotund pe an și 300 de angajați, numărul acestora fiind estimat să atingă 650 la capacitatea maximă, se arată în comunicatul publicat marți de Holzindustrie Schweighofer, care cuprinde informațiile prezentate în luna august.

Proiectul de la Reci este a treia fabrică de cherestea a companiei Holzindustrie Schweighofer în România, după cele de la Sebeș și Rădăuți.

De asemenea, compania operează în România o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, și una de panel, la Comănești.

Cea mai mare parte din cheresteaua produsă la Reci va fi prelucrată superior. Sortimentul cel mai slab calitativ de cherestea, care nu poate fi întrebuințat în alte domenii, va fi valorificat superior în fabricile din Comănești și Siret, potrivit companiei.

Grupul de firme Holzindustrie Schweighofer, controlat de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, are peste 2.800 de angajați în România și este cel mai mare jucător din industria de profil, procesând anual 1,2 milioane de metri cubi de cherestea produsă în România (echivalentul a 71% din producția totală de cherestea).

Totodată, grupul importă 1,2 milioane de metri cubi de buștean pe an, cantitatea fiind prelucrată tot în fabricile din România.

În luna mai, grupul a intrat în vizorul Guvernului din cauza unor suspiciuni privind proveniența materialului lemnos tăiat în România.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a efectuat, în perioada 7 mai-12 iunie, mai multe controale la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, precum și la sediile și punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase ale grupului austriac, în urma cărora a identificat o serie de nereguli, printre care suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală și inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase.

Rapoartele de control au fost remise, la finele lunii iulie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, "în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni", potrivit unui comunicat al ministerului.

Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au negat în repetate rânduri acuzațiile aduse de minister și au declarat că vor coopera cu autoritățile române pe parcursul investigațiilor.

Totodată, grupul a contestat acuzațiile aduse împotriva sa de Agenția pentru Investigații de Mediu (EIA), o organizație non-guvernamentală din SUA, care susține, într-un raport publica săptămâna trecută, că Holzindustrie Schweighofer cumpără și folosește lemn provenit din defrișări ilegale. Mai mult, Schweighofer ar fi abuzat de poziția dominantă din piața românească pentru a majora prețurile, se arată în raportul EIA.

viewscnt
Afla mai multe despre
holzindustrie schweighofer
reci
fabrica
lemn
cherestea
investitii